Piekerpaden – zelf aangelegd

Ooit las ik: je hersenen kun je zien als een soort padenstelsel, waarbij de paadjes die je het vaakst bewandelt, steviger en steviger verankerd raken. Daardoor worden die paden breder en breder; uiteindelijk worden het je snelwegen.

Piekeren, dat is een talent van me. Ik had echt een stevig piekerpad in mijn hersenen. Sterker nog, soms leek het wel alsof de volledige infrastructuur in mijn hoofd bestond uit gepieker. Gebeurde er iets, dan kon ik dat urenlang, soms dagenlang nadien nog afspelen in mijn hoofd. Ik kon ook uitstekend vooruitpiekeren trouwens, over situaties die nog niet eens waren gebeurd. Niet dat het me wat opleverde, het was niet constructief nadenken over een situatie. Het was niet dat ik oplossingsgericht bezig was. Ik piekerde om het piekeren. Zoals Loesje al eens zei: piekeren is de verkeerde kant op fantaseren. Nou, ik fantaseerde me een partij de verkeerde kant op!

De andere route

Op een gegeven moment dacht ik: wacht eens, als dit een paadje is, dat ik versterk door het telkens opnieuw te bewandelen, waarom neem ik dan niet eens een ander pad? Zou dat kunnen? Laat ik in mijn hoofd gewoon eens doen alsof er een hek is waar ik door moet vóór ik mijn piekerpad op ga. Daarna kan ik kiezen voor mijn piekerpad, óf een ander pad. Dat visualiseren gaf me al meer het gevoel dat ik er controle over had.

Goed. Daar stond ik dan, de eerste keer, voor ‘het hek’. Ik liep een andere kant op dan ik normaal op liep. Ik wist helemaal niet waar dat andere pad zou uitkomen als ik het zou nemen, dat vond ik best eng. Mijn piekerpad kende ik tenslotte op mijn duimpje. Onwennig, dit. In eerste instantie liep ik van de weeromstuit regelrecht terug naar mijn piekerpad, want dáár kende ik de weg.

Maar ik probeerde opnieuw en opnieuw. Ik kwam met mijn tweede paadje niet altijd op eenzelfde punt uit. De ene keer werd het een omdenkpaadje, de andere keer een zorg-nu-even-goed-voor-jezelf-paadje, soms een ga-even-wat-anders-doen-paadje en vaak ook een daar-heb-je-ook-weer-van-geleerd-dat-doe-je-de-volgende-keer-anders-paadje… Dat vond ik verwarrend. Maar: hoe vaker ik het deed, hoe meer de verschillende routes me begonnen te bevallen en ik die beter leerde kennen. Ik hóef niet te piekeren, het is gewoon één van de opties.

Een ander pad kiezen

Kom ik dus nooit meer op mijn piekerpad? Jazeker wel. Als het me overkomt: ik ken de weg terug naar het hek, vanuit daar kan ik weer kijken of ik dit pad écht wil nemen, vandaag. En soms gebeurt het gewoon, maar ik wéét dat het gebeurt, dat is al heel wat anders dan er door te worden overspoeld. Ik ben dan niet meer zo één met mijn gepieker. Werkt dit voor iedereen? Nee, natuurlijk niet. Ik heb het hier over simpelweg piekeren, niet over heftiger dingen, zoals depressie. Daar zijn toch echt andere remedies bij nodig. Maar voor mij, met mijn gepieker, was het een eye-opener.

Je kunt er allerlei namen voor bedenken: mindfulness, het niet afschieten van de tweede pijl (in het boeddhisme), NLP, maar ik noem het gewoon: kijk even op welk paadje je zit. Pak je Google Maps erbij en kijk of je je positievere, of in elk geval behulpzamere paadjes wat vaker kunt bewandelen, realiseer je dat het in elk geval óók een optie is bij je hek een ander paadje te kiezen, soms. Je ziet nog eens mooie dingen. Ik kan het weten.

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de programma’s en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze vele programma’s ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en Miracle Roadmap.

Miracle Roadmap is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Vele deelnemers van Miracle Roadmap leven nu het leven dat ze willen leiden. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.