Alleen op vakantie is niet voor iedereen normaal

Solo op reis gaan is op zich niet zo uitzonderlijk. Meer dan een kwart van de jongeren tussen de 22 en 30 jaar maakte tussen 2012 en 2017 langer dan een maand alleen een rondreis. Maar afgezien van backpackende jongeren is alleen op vakantie gaan niet per se heel gangbaar. Terwijl het zo goed voor je is!

Reizen maakt bewezen gelukkiger

Onderzoek wijst uit dat reizen gelukkig maakt, onder andere omdat reizen je horizon verbreedt. Je stapt even uit je bekende sfeertje, waardoor je op een prettige manier wordt gedwongen je open te stellen voor andere omgevingen, gewoontes en mensen. Hierdoor groeit je vertrouwen in anderen en wordt je brein gestimuleerd om creatief na te denken. Daarnaast haalt reizen je naar het hier en nu doordat je even verlost bent van de waan van alledag en je eigen routines.

In je eentje op vakantie opent je ogen

Als je dit weet, is het niet zo gek dat alléén op reis deze effecten nog meer vergroot. Wanneer je met je partner of andere bekenden bent is de kans groot dat je doet wat je altijd doet, alleen deze keer in Bangkok in plaats van in Broek op Langendijk.

Solovakantie is niet alleen goed voor je persoonlijke ontwikkeling, maar kent nog veel meer voordelen:

5 Redenen waarom alleen op vakantie gaan zo goed voor je is:

Je kunt een keer hélemaal zelf de baas zijn

Houden je vrienden, partner of kinderen niet van paella, mountainbiken of strandwandelingen? Prima, deze vakantie heb je daar lekker helemaal niets mee te maken. Tot de lunch in je bed liggen, drie dagen achter elkaar roomservice bestellen: jij bepaalt! Als je af en toe ongelimiteerd egoïstisch kunt zijn wordt het daarna weer makkelijker om rekening te houden met het thuisfront.

Je herinnert je weer wie je bent

In relaties ligt altijd het gevaar op de loer dat je niet meer helemaal weet waar jij eindigt en waar de ander begint. Dit heet ook wel versmelting, en is niet abnormaal of per se verkeerd. Samen je één voelen is natuurlijk ook een lekker en veilig gevoel. Je raakt na verloop van tijd op elkaar ingespeeld. Wat is daar dan erg aan? Je kunt hierdoor makkelijk vergeten wat je zelf leuk vindt en wat je zelf eigenlijk écht wilt. Tot jezelf wegcijferen aan toe. Een tripje met jezelf dwingt je op plezierige wijze weer in te checken bij je eigen wensen en behoeftes.

Je gaat elkaar weer missen

Even los van elkaar zijn brengt je daarna weer dichter bij elkaar. Je waardeert elkaar weer extra, en een romantische hereniging brengt het gevoel van jullie beginfase weer even helemaal terug!

Je kunt je weer helemaal opladen

Introvert zijn betekent niet dat je verlegen bent, maar vooral dat je oplaadt door alleen te zijn. Niemand is 100% introvert of extravert, en daarom heeft iedereen weleens behoefte om in te pluggen met je lekker-alleen-zijn-oplader.

Je hebt eindelijk tijd voor je hobby

Ligt die stapel boeken je al een jaar vanaf ‘t nachtkastje aan te staren, of staat je schildersezel te verstoffen omdat je maar niet toekomt aan oppakken van je kwasten? Dit is het moment. Vakantie betekent niet per se dat je niets moet doen. Tenzij je natuurlijk daar ongelooflijk veel behoeft aan hebt. Het is jouw feestje!

De reden dat je niet alleen op vakantie gaat, is meteen de reden dat je het juist zou moeten doen

Lijkt dit je wel wat, maar duiken er allemaal ja-maars op? Zoals: m’n partner vindt het niet leuk, kunnen mijn kinderen wel zonder mij, is alleen op vakantie niet saai?

  • Heel normaal. Maar geen redenen om niet te gaan.
  • Als je niet alleen op vakantie ‘mag’, dan is er pas echt wat mis.
  • Je kinderen snappen het heel goed dat jij me-time nodig hebt als je het goed uitlegt. Blije ouders = blije kids!
  • En last but not least: alleen op vakantie is alleen saai als je niet goed genoeg met jezelf kunt opschieten. Hoog tijd om dat te gaan oefenen dan!

Ik verheug me alweer op mijn volgende uitstapje met mezelf. Er even helemaal uit is voor mij vaak een retreat in een natuurhuisje. Naaimachine en series mee: heerlijk! Ik ga er helemaal in op.

Wat is het voor jou, of wat lijkt je heerlijk om te gaan doen? Leuk als je het deelt in de comments!