En ik ben niet de enige. Ik hoor het van zoveel mensen om me heen (‘dat ga ik echt niet vragen hoor; waarschijnlijk zeggen ze toch nee’). En ook mijn kinderen voelen diezelfde angst voor ‘Nee’. Maar sinds een tijdje vragen we vol overtuiging. En dat allemaal door een TED Talk.

Ik was aan het fietsen en zoals wel vaker luisterde ik naar TED Talks (‘ideas worth spreading’). Die luister ik graag, omdat ik elke keer weer iets interessants en nieuws leer, in max 20 minuten. Die keer werd m’n aandacht gevangen door de titel van de TED Talk van Jia Jiang: ‘What I learned from 100 days of rejection’ (15 min – 3,4 mln views). Ik werd direct benieuwd naar wat ik zou kunnen leren van zijn 100 dagen vol afwijzingen.

Hoe je af komt van je angst voor afwijzingen

Jia Jiang begint zijn humoristische speech met een heel persoonlijk verhaal; hoe een gebeurtenis op zijn 6e hem zó bang had gemaakt voor afwijzingen, dat hij op zijn 30e nog steeds niet zijn dromen aan het waarmaken was. Maar toen was hij het zat en besloot hij dat hij af wilde van die angst.

Hij kwam bij de website rejectiontherapy.com. Hun idee is dat als je 30 dagenlang op zoek gaat naar afwijzingen, je er beetje bij beetje aan gewend raakt en het heftige gevoel ervan daardoor afneemt. Jia Jiang werd zo enthousiast van dit idee, dat hij besloot 100 uitdagingen aan te gaan en daarover te vloggen. Het werd een enorme hit; voor zichzelf én voor anderen.

Moediger en zelfverzekerder door afwijzingen

De uitdagingen die hij aan ging zijn hilarisch, zoals ‘Leen $100 van een vreemde’, ’Vraag een gratis extra hamburger’ en ‘bestel OIympische donuts. Maar wat het avontuur nog mooier maakte, was dat hij niet alleen moediger en zelfverzekerder werd door de gewenning aan afwijzingen; hij leerde ook een paar enorm waardevolle lessen:

  • Les 1: Ren niet weg na een afwijzing. Hij ontdekte dat als hij niet vluchtte bij afwijzing, maar bleef staan en het magische woord ‘waarom’ stelde, hij de ‘nee’ kon ombuigen in een ‘ja’.
  • Les 2: Benoem de twijfel van mensen. Je kunt iets zeggen om het tij te keren. Door de twijfel van mensen te benoemen voordat je je vraag stelt, win je hun vertrouwen, en vergroot je je kans op succes.
  • Les 3: Durf te vragen. Je kunt enorm veel voor elkaar krijgen en je levensdroom bereiken door te durven vragen. Het hoeft echt niet altijd via diploma’s.
  • Les 4: Omarm je afwijzingen. Je eigen reactie op een afwijzing bepaalt het vervolg. Als je je afwijzing omarmt en leert ze te draaien, kun je ze omzetten in kansen.

Onze moedige stappen

De TED Talk van Jia Jiang werkte op mij heel aanstekelijk. Mijn angst voor afwijzingen heeft zich omgezet in enthousiasme en nieuwsgierigheid. Ik ben het zowaar leuk gaan vinden om te vragen! Ik ben elke keer weer benieuwd welke kant het gesprek op zal gaan door ‘waarom?’ te vragen. Het voelt bijna als een soort laboratorium vol interessante experimenten van vragen en antwoorden.

Daar komen de ‘ja’s’

En dat enthousiasme werkt aanstekelijk op mijn kinderen. Elissa heeft laatst haar stoute schoenen aangetrokken en aan haar badmeester gevraagd of ze mocht afzwemmen voor B. Ja, dat mocht. En verlegen Milan heeft z’n nieuwe juf gevraagd of hij in de klas het boek mag lezen dat hij van thuis had meegenomen. De ‘nee’ die dat in eerste instantie opleverde heeft hij weten te draaien in ‘als je je basiswerk af hebt’. Ja dus!

En ikzelf en het realiseren van mijn droom: Ik heb een tijdje geleden m’n moed bij elkaar geraapt en een uitgever gevraagd of ik langs kon komen om meer te weten te komen over hoe je als beginnend illustrator aan de slag kunt. Resultaat: ik kreeg direct m’n eerste illustratieklus, voor kinderboek Kalle.