Deze twee vragen maak je altijd de beste eerste indruk 

Als je iemand voor het eerst ontmoet, stel je jezelf twee vragen om een eerste indruk te vormen:

–     Kan ik deze persoon vertrouwen?
–     Kan ik deze persoon respecteren?

Dat ontdekte sociaal psycholoog Amy Cuddy, bekend van de populaire Ted-talk ‘Your body language shapes who you are’. We beoordelen nieuwe personen dus op betrouwbaarheid en competentie. Als het om werk gaat, zoals bij een sollicitatiegesprek, zou je verwachten dat competentie de belangrijkere factor is. Maar wat blijkt nou? Zelfs in werksituaties bepaalt betrouwbaarheid of we iemand als positief ervaren. Als je er even over nadenkt is dat ook best logisch.

Betrouwbaarheid is de sleutel

Stel je wilt je eigen bedrijf opzetten en zoekt een collega. Als je nieuwe collega heel bekwaam is komt dat het bedrijf natuurlijk ten goede. Echter als deze je vervolgens bij de eerste tegenslag laat zitten of met je klanten ervan doorgaat, heb je er natuurlijk weinig aan. Hetzelfde geldt voor nieuwe vrienden, partners, familie-aanhang… Leuk als ze slim zijn, veel kunnen, je van hen kan leren of zij je kunnen helpen. Als ze niet te vertrouwen zijn, heb je er niets aan. 

Uit onderzoek van Cuddy bleek dan ook dat we mensen als eerste op betrouwbaarheid beoordelen. Hun competentie interesseert ons pas als de ander is geslaagd voor de betrouwbaarheidscheck. Als je dus tijdens een sollicitatiegesprek te vroeg de nadruk legt op hoe goed je bent en wat je allemaal kunt, kan dat zelfs averechts werken. Zo lang iemand je niet vertrouwt kom je daar namelijk nergens mee. Pas als je het vertrouwen van de ander hebt gewonnen kom je niet meer over als een bedreiging maar als een warme betrouwbare persoon met kwaliteiten die je graag aan boord willen hebben.

Waar let jij op als je een eerste indruk van iemand vormt? En ben je zelf goed in een eerste indruk achterlaten? Deel het met ons in de comments!