Er was eens een groepje holbewoners

Zover zouden we terug kunnen in de tijd, toen tekort aan alles letterlijk levensbedreigend was, maar dat hoeft niet. Iets dichter bij huis is de naoorlogse generatie, die hun eigen levens en de hele samenleving opnieuw moesten opbouwen vanuit een gebrek aan alles. Ook nu we in een tijd leven waarin de meeste van ons zich geen zorgen meer hoeven te maken om bevrediging van onze eerste levensbehoeften, wordt ons denken en doen nog steeds beheerst door de gedachte aan tekort. 

Dit wordt gevoed, doordat het overal en altijd om ons heen is. Het is verweven in ons taalgebruik; tijd is schaars, er is een lerarentekort, krapte op de arbeidsmarkt en wachtlijsten voor de zorg. Ons marktmechanisme draait op het gedachtegoed van schaarste; als de vraag het aanbod overschrijdt, dan stijgt de prijs. En zelfs als het ons goed gaat, hebben we altijd nog wel onvervulde behoeftes waar we ons op focussen. Maar als je blijft denken in tekorten, hoe gaat jouw leven dan ooit een succesverhaal worden?

Overvloed ervaren

Is het je weleens opgevallen dat het leven van mensen uit je omgeving verloopt, zoals ze daarover vertellen? Dat iemand die een verhaal vertelt van ‘nooit genoeg’, ontevreden door het leven gaat? En dat vrienden, collega’s, familieleden waar je graag bij in de buurt bent, een heel ander verhaal vertellen, waarin ze de focus leggen op dingen die wél goed gaan, dat ze enthousiast vertellen over hun dromen en hun vertrouwen dat ze daar ook gaan komen en hoe dat dan zal zijn? De manier waarop je denkt en voelt, bepaalt in grote mate hoe je handelt en wat je in je leven aantrekt. 

Welk verhaal vertel jij? Besteed jij de meeste woorden op een dag aan dingen die nu missen in je leven, of aan het beschrijven van dat mooie moment dat je vandaag hebt meegemaakt of die volgende stap die je aan het vormgeven bent? Als je blijft zeggen dat het leven zwaar is, dan ís het leven ook zwaar. Oefen het verhaal zoals je wilt dat je leven is, en kijk wat er dan gebeurt.

Denken in overvloed kun je leren

Dat nieuwe verhaal oefenen is niet moeilijk. Een prima en heel effectief begin is door uit te spreken waar je dankbaar voor bent. Elke dag weer. En dat kan iets heel kleins zijn; van die enthousiaste groet terug van de man achter het raam in het bejaardenhuis toen je zwaaide toen je langs fietste tot dat gevoel van tevredenheid toen je jezelf trakteerde op een kop echt goede koffie. En met een beetje oefenen ga dankbaar kunnen zijn voor alles wat er gebeurt in je leven, omdat uit alles een les te halen is die je verder brengt. En voordat je het weet, heb je de switch gemaakt naar denken in overvloed, en dat is een absolute voorwaarde voor een gelukkig en succesvol leven.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

365 Dichtbij is hét gloednieuwe programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.