Zelftest

De zoveelste lockdown is een feit. We zitten er middenin. En veel mensen hebben het moeilijk. Moeilijker dan afgelopen maanden. Het vele thuiswerken, de sleur, de avondklok, het beperkte aantal mensen dat je maar mag zien en het gebrek aan perspectief vraagt van veel mensen meer energie dan dat het oplevert. Voelt het alsof je leven een beetje kleurloos wordt? De ene dag gaat over in de andere. En je hebt geen zin meer in deze corona toestand, je bent er klaar mee, je wil weg van het gevoel dat je leven on hold staat. Corona-moe.

Laten we daarom eens inzoomen: hoe gaat het nou écht met je? Heb je misschien last van belemmeringen waarvan je je misschien niet eens bewust bent, omdat je ze heel normaal vindt? We dagen je uit de balans op te maken door te kijken naar onderstaande test. En deze test gaat verder dan alleen je gevoel over de zoveelste lockdown.

Geef daarom eens heel eerlijk antwoord op de volgende vragen met ‘eens’ of ‘oneens’ en hou je score bij. Ook als je ‘soms’ wilt antwoorden, tel deze dan mee als ‘eens’.

 • Ik heb het eigenlijk altijd te druk.
 • Ik denk niet dat al mijn dromen waarheid kunnen worden.
 • Ik ben vaak jaloers op alles wat anderen hebben en kunnen.
 • Ik denk dat je vooral veel geluk moet hebben in het leven; je hebt het niet zelf in de hand.
 • “Doe maar normaal”, hoor ik mezelf vaak denken.
 • Het is maar oneerlijk verdeeld in de wereld.
 • Ik vind dat ik alles zelf op moet kunnen lossen.
 • Ik maak me vaak zorgen over wat anderen van mij denken.
 • Ik vind het moeilijk om ‘nee’ te zeggen.
 • Ik ben regelmatig gefrustreerd over het gedrag van andere mensen.
 • Ik doe er vaak lang over om keuzes te maken.
 • Uiteindelijk ben je toch altijd op jezelf aangewezen.
 • Ik weet niet goed wat mijn doel in het leven is.
 • Ik wou dat ik anders was.
 • In wezen ervaar ik de wereld als een onveilige plek.
 • Ik kan niet positief terugdenken aan (sommige van) mijn ex-partners.
 • Ik hou me liever op de vlakte dan dat ik het risico loop kritiek te krijgen.
 • Ik wou dat het verleden anders was geweest.
 • Ik vind het moeilijk te geloven dat er mensen zijn die op elke vraag ‘oneens’ zullen antwoorden.

We zijn benieuwd hoe het ervoor staat met je.