Hoe doe je dat dan, bewust worden van je gedachten?

Tijdens de mindfulnesscursus die ik heb gedaan, leerde ik dat je kunt nadenken over je gedachten. Het klinkt tegenstrijdig, maar je bent je veelal niet bewust van de gedachten die in je hoofd voorbij komen. We zijn nogal geneigd om onze gedachten meteen te “geloven” en hier ook gelijk naar te handelen. Dit omdat we niet bewust zijn van het feit dat jij niét je gedachten bent. Omdat we dit niet geleerd hebben, of omdat we niet weten dat dit überhaupt mogelijk is. Maar stel je eens voor wat er zou kunnen veranderen wanneer jij dit wél bent! 

Bewustwording van dwingende gedachten

Zo kwam ik er tijdens die cursus (en om eerlijk te zijn nog steeds) achter dat ik enorm veel dwingende gedachten heb. Ik moet heel vaak dingen van mezelf, zelfs dingen die ik op spontane momenten plots bedenk, moet ik dan ook opeens gaan doen. Het komt weleens voor dat ik opeens bedenk om mijn was te gaan doen, administratie bij te werken, te mediteren, een rondje hard te lopen, en óh om dan ook nog even de afwas van gisteren te gaan doen. Dan kijk ik op de klok, zie ik dat het 13.00 uur is en dat ik precies nog twee uur heb om al deze taken te volbrengen. Dan begin ik als een kip zonder kop aan al die taken en oh wéé als het niet lukt binnen dat tijdsbestek. Dan moet ik namelijk naar mijn volgende afspraak, terwijl ik al die onafgemaakte taken nog in mijn achterhoofd aan het grommen zijn.

Het doorbreken van je gedachten- en gedragspatronen: free your mind!

Maar als ik me dan later besef hoe dit patroon nou precies tot stand is gekomen en ik dit uit ga pluizen, sta ik soms versteld van mijn eigen ratio. Ik heb dus spontaan bedacht om taken te gaan doen (die ook op een heel ander moment volbracht konden worden), vervolgens stel ik mezelf de eis dat ik ze aaaallemaal, op hetzelfde moment én binnen een kort tijdsbestek uit MOET voeren. Als ik het zo weer even bekijk en me hier bewust van word, krijg ik aan de ene kant een beetje stress van binnen (omdat ik die druk die ik dan normaal gesproken voel, weer naar boven komt) en aan de andere kant moet ik ook een beetje lachen. Wat onnozel eigenlijk… en ik krijg er alleen maar stress van. Totaal overbodige stress!

Maar aan de andere kant word ik er ook enorm blij van. Het inzicht dat je je bewust kunt worden van je eigen gedachte- en gedragspatronen geeft mij namelijk zoveel vrijheid! Door je eigen gedachten en het gedrag dat hierop volgt in te zien en hier bewust van te worden, kun je deze namelijk ook doorbreken! De volgende keer dat dit bij mij dus gebeurt, word ik me tíjdens zo’n proces (eerder) bewust van wat ik aan het doen ben en kan ik ervoor zorgen dat ik op tijd bedenk dat ik bepaalde taken ook wel voor morgen kan bewaren. Vooruit… misschien zelfs wel voor overmorgen.

Heb jij weleens last van dwingende gedachten? En hoe ga jij hiermee om? Laat het ons weten in de reacties!