#1: Plezier is soms van korte duur

Het eerste niveau is dat van plezier. Plezier is de makkelijkst verkrijgbare, maar ook de oppervlakkigste manier om gelukkig te zijn. Vaak is het gebaseerd op prikkels van buitenaf. Een goed feestje. Een geintje met collega’s op het werk. Een leuke vakantie of, zoals René zingt: drie keer uitgebreid in bad. Je ziet dat dit het meest laagdrempelige niveau is en met een beetje goede zin kan iedereen het in zijn leven organiseren. Helaas werkt het zo dat wanneer de gebeurtenis voorbij is, ook een groot deel van het geluk weer voorbij is. Zodat je blijft zoeken naar een nieuwe vonk.

#2: In de flow vergeet je de tijd

Niveau twee gaat over ‘flow’, het gevoel dat je helemaal opgaat in je handelingen en dat je volledig in je element bent. Je kent vast wel zo’n moment dat je de tijd en jezelf vergeet en bijna één wordt met datgene wat je aan het doen bent. Misschien ben je een stuk aan het schrijven, iets aan het organiseren of eindeloos aan het knutselen met modeltreintjes op zolder – het kan in iedere situatie, zolang het maar voelt alsof het vanzelf gaat. Flow brengt ons terug naar een bijna kinderlijke extase, een overgave waarin we helemaal gelukkig zijn.

#3: Het meest fundamentele niveau van geluk 

Niveau drie is het meest fundamenteel. Je wordt gelukkig als je van betekenis kunt zijn voor een ander. Iets waardevols doen voor mensen om je heen blijkt de duurzaamste en effectiefste route naar geluk en zonder die toevoeging, voelen de eerdere twee niveau’s al gauw een beetje ‘leeg’. Je wordt gelukkig als je een ander helpt. En voordat je denkt dat je jezelf de hele tijd barmhartig moet gaan zitten opofferen: het mag wel, maar hoeft niet. Want je kunt uitstekend betekenis hebben voor anderen op manieren die voor jou plezierig zijn. Het is een leuke oefening dit weekend. Vraag eens aan iedereen waar je deze dagen contact mee hebt: kan ik iets voor je doen? Ook als het René Froger is.

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en de 365 Jaaropleiding.

De 365 Jaaropleiding is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Al 5.025 deelnemers volgden de Jaaropleiding en leven nu het leven dat ze willen leiden. Gemiddeld gaven deelnemers hun leven een 5,5 aan het begin van het jaar. Aan het eind van de Jaaropleiding gaven ze hun leven een 8,8. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.