Er zijn meer mensen die moeite hebben met de intro/extra-categorie, want we zijn geen van beiden. Ik noemde mezelf maar bi-trovert, beetje van beide kanten snoepen. Geen specifieke voorkeur voor het een of de ander, maar weten dat mijn stemming en energieniveau afhangt van het moment of de omgeving. En laat daar nu een naam voor zijn die lijkt op wat ik zelf had verzonnen, namelijk ambivert! Het Latijnse woord voor ‘beiden’. Een ambivert kan sociaal zijn, dansjes doen in de disco en daar blij van worden, maar ook genieten van een boek met de deur op slot. Hoera, we zijn geen freaks!

Waarom ambiverts echt dé shit zijn

Er wordt vaak gedacht dat succesvolle mensen bij voorbaat extravert zijn. Maar niets is minder waar, het zijn de ambiverts die er met de kudos vandoor gaan. Wij bezitten namelijk de beste eigenschappen van beide werelden: assertiviteit en enthousiasme om te overtuigen, maar ook de rust en aandacht om goed te kunnen luisteren zonder arrogant over te komen. En misschien wel de meest belangrijke eigenschap: het vermogen zich makkelijk aan te kunnen passen aan mensen of een situatie. Ambiverte mensen zijn intuïtief erg sterk. Het label introvert of extravert kan dus de kliko in, het is namelijk een spectrum waarbij mensen hoog, laag of in het midden kunnen zitten.  

Om voor jezelf te kunnen bepalen of je ook zo’n awesome ambivert bent, de volgende stellingen. Kan je je hierin vinden, dan mag je jezelf tot de ambiverte mensen tellen! 

  1. Je kan prima alleen of in een groep werken, je hebt geen specifieke voorkeur.
  2. Je voelt je niet ongemakkelijk in sociale gelegenheden, maar te veel sociale interactie is vermoeiend.
  3. In het middelpunt van de belangstelling staan is leuk, maar niet continu.
  4. Sommige mensen vinden je stil, anderen vinden je juist enorm sociaal.
  5. Je hoeft niet altijd ‘bezig’ te zijn, maar te veel nietsen maakt je verveeld.
  6. Je kunt enorm in gedachten verzonken zijn maar ook de oren van iemands kop lullen als het onderwerp je interesseert. (Gooi d’r een kwartje in!)
  7. Gesprekken over koetjes en kalfjes maken je niet ongemakkelijk maar vervelen wel snel.
  8. Als het op vertrouwen aankomt kan je terughoudend zijn maar soms iemand ook direct toelaten.

Genoeg vinkjes? Hoera, je bent niet raar! Wat zijn jouw bevindingen? Deel het met ons in de comments!