Als je een meisje van vier bent, wil je Elsa worden. Onze dochters zijn allebei vier en er bestaat niets mooiers voor ze dan meezingen met Let it go en zich koningin van de wereld te wanen. Of toch, één ding is mooier: dat iedereen dan naar ze kijkt. Een kleedje is een jurk, een potlood is een toverstaf en de woonkamer is hun koninkrijk.

Zijn het kenmerken van faalangst of iets anders?

Als je vijftig bent, is dat verlangen vaak verdwenen. Niet alleen omdat je niet gelooft in sprookjes en wel wat beters te doen hebt, maar ook omdat je er niet op zit te wachten dat iedereen naar je kijkt. Waar je als klein kind nog droomde om ontvoerd te worden door een prins of juist om zelf koning te worden, lijkt het je inmiddels verschrikkelijk om zo in de belangstelling te staan. Want wat zullen al die mensen wel niet van je denken?

Je bent niet de enige. Faalangst is een begrip dat iedereen snapt. Wat als het allemaal van jou afhangt – en het lukt niet? Wat als je door de mand valt? Alleen is het vaak geen faalangst, maar juist iets heel anders waardoor je besluit dat het in de schaduw beter is dan in de spotlight: straalangst.

Begin te stralen en je wordt vanzelf een ster

De meeste mensen zijn onbewust niet bang dat iets mislukt, maar juist bang dat het lukt. Want als het lukt, steek je je kop boven het maaiveld. Als het lukt, vindt opeens iedereen iets van je. Als het lukt, zou je weleens buiten de groep kunnen vallen. Dat vinden we allemaal doodeng en daarom proberen we het maar niet eens. Check het eens bij jezelf, als je het lastig vindt om ergens écht voor te gaan. Misschien is het niet het falen dat je vreest, maar juist het stralen. Marianne Williamson schreef er in 1992 dit gedicht over:

“Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn.
Onze diepste angst is dat we oneindig krachtig zijn.
Het is ons licht, niet onze duisternis, waar we het allerbangst voor zijn.

We vragen ons af: wie ben ik dat ik aantrekkelijk, getalenteerd en geweldig zou zijn?
Maar wie ben jij om het niet te zijn? Er is niets verheffends aan je kleiner voor te doen dan je bent, zodat de mensen om je heen zich niet onzeker gaan voelen.
Als jij je licht laat schijnen, geef je anderen onbewust toestemming dat ook te doen.
Als jij bevrijd bent van je angst, bevrijd jouw aanwezigheid automatisch anderen.”

Stel je voor dat je elke dag kunt besluiten dat je straalt. Dan heb je geen koning of koningin meer nodig om het voor je te doen. Daarmee bevrijden we niet alleen onszelf, maar hen ook.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan startten 365 Dagen Succesvol met een grote missie: samen maken we van Nederland het gelukkigste land van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld. Inmiddels hebben duizenden mensen geweldige resultaten bereikt met de programma’s van 365.

In 365 Dichtbij komen de hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samen in één krachtig programma. Je leert alle stappen uit de succesvolle methodiek en je ontdekt wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.