Kan iedereen floreren?

“In Nederland floreert zo’n veertig procent van de mensen. Best gek, want tachtig van de mensen geeft aan gelukkig te zijn. Ik wilde onderzoeken wat voor type mensen floreren en of het iets is wat je kunt leren. Floreren blijkt namelijk te beschermen tegen het ontstaan van angst of depressie.”

Wat blijkt? Je kunt het leren! Aan het onderzoek namen twee groepen deel. De ene groep stond op een ‘wachtlijst’, de andere groep ging aan de slag met het boek ‘Dit is jouw leven’ van Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen. Geen van de participanten floreerde aan het begin van het onderzoek. Na zes maanden bleek dat in de groep die aan de slag was gegaan met het boek, maar liefst 34 procent floreerde. In de wachtlijstgroep floreerde elf procent.

“Dit betekent dat je wel degelijk kunt leren floreren. Het doen van praktische oefeningen die je bijvoorbeeld positiever over de wereld en jezelf laten denken, maar ook het doorbreken van gewoontepatronen helpt. Deze vorm van positieve psychologie voorkomt klachten als angst en depressie, omdat het je aanspoort om te bouwen aan een beter leven.”

Zo ga je floreren: 5 tips

Op haar blog, maar ook in haar workshops en lezingen brengt dr. Shotanus-Dijkstra het resultaat van haar onderzoek in de praktijk. “Mensen helpen te ontdekken wat hun sterke kanten zijn, waar ze plezier uit halen en hoe ze daar ruimte voor kunnen maken, daar ga ik van floreren,” lacht ze.
Wat kun je nu meteen doen om te beginnen met floreren?
Hieronder 5 tips, gebaseerd op onderzoek en jarenlange ervaring.

  1. Geef aandacht aan positieve emoties. “Voor veel mensen is het makkelijker om stil te staan bij de negatieve dingen die op een dag gebeuren. Daarmee kijk je al snel over de dingen heen die wel goed gaan. Maak aan het eind van de dag even tijd om bij die goede dingen stil te staan, en je zult merken dat je steeds meer positieve dingen gaat ervaren.”
  2. Onderzoek waar je goed in bent en waar je echt plezier uit haalt. Als je dit weet, wordt het maken van keuzes die goed bij je passen een stuk makkelijker. “Veel mensen zijn ergens goed in, maar dat zijn vaak aangeleerde vaardigheden waar ze niet per se plezier uit halen. Kijk eens of er voor jou iets is waar je goed in bent en plezier uithaalt.”
  3. Wees dankbaar en toon dit aan je omgeving.
  4. Wees aardig – zowel voor jezelf als voor anderen. “De oefeningen die over zelfcompassie gingen waren voor veel mensen echte eye-openers, waaronder mijzelf. We zijn soms zo hard voor onszelf. Dat is nergens voor nodig. Een beetje zachter zijn voorkomt een hoop stress.”
  5. Steek zo vaak je kunt een helpende hand uit naar anderen. Vrijwilligerswerk, maar ook gewoon even helpen met de boodschappen of een cadeautje geven. “Bijdragen aan het geluk van de ander geeft zin aan je eigen bestaan.”

Wie deze vaardigheden onder de knie krijgt, zal zowel nu als in de toekomst ‘optimaal geestelijk gezond zijn’. “We maken allemaal nare dingen mee,” zegt dr. Schotanus-Dijkstra. “Maar als je zelfs in periodes waarin het minder goed gaat kunt focussen op de dingen die wél goed gaan, herstel je sneller.”
Benieuwd of jij ook al floreert, of dat er nog werk aan de winkel is? Met deze test kom je er achter!

Wat denk jij: is floreren iets wat je kunt leren? Of heb je het al onder de knie? Laat het ons weten in de reacte