Je dieet is namelijk ook wat je kijkt. Op tv, op Netflix, of op de schermen van Moeder Natuur. Wat je luistert: van muzieksoorten tot radioprogramma’s en podcasts van mensen die je iets kunnen leren. Met wie je je omringt. Zijn het mensen die je verder helpen of spreek je alleen maar met ze af omdat je ze nu al zo lang kent dat je er eigenlijk niet meer onderuit kunt? Vul je je agenda met dingen die je agenda alleen maar vullen – want stel je voor dat je niets te doen hebt! – of dingen waar je werkelijk energie van krijgt?

Voeden of vullen

De vraag of je voedt of vult is er eentje die veel wordt gebruikt in dieet-wereld. Het brengt namelijk heel duidelijk in beeld of dat wat je in je mond stopt goed is voor je lijf, of dat je het bijvoorbeeld doet om je emoties weg te eten. Als je dat nu eens door zou trekken naar alle andere dingen waar je je leven mee vult: kun je dan zeggen dat je het doet om het te voeden? Word je er beter van?

Nu, begrijp me niet verkeerd: ik ben de grootste fan van “domme” programma’s en/of films. Heb ik zo nu en dan nodig om te relaxen, lekker nergens over na denken en chillen op de bank. In mijn werk, maar ook vanuit mijn interesses, ben ik voornamelijk bezig met persoonlijke groei. Soms is het fijn om dat even los te laten. Net als hoe dat gaat met eten: een gezond dieet is gebalanceerd, gevarieerd en soms ook gewoon lekker fout.

Waar het om gaat is dat alles waar je (te) veel van eet/ziet/hoort/doet, een deel wordt van wie je bent. Of het nu die koekjes zijn die zorgen voor die lovehandles, je onrealistische beeld van relaties door  al die romcoms of die beroemdheid die ervoor zorgt dat je je op een bepaalde manier gedraagt: je neemt dingen over en maakt het je eigen. Daar is niks mis mee, tenzij het te veel wordt of je het onbewust doet. Als je, zonder dat je het doorhebt, aan het vullen bent in plaats van aan het voeden.

Breng je dieet in balans

Zo nu en dan kijk ik een domme film, maar daartegenover staan veel meer inspirerende video’s. Die simpele romannetjes die ik in een middagje weglees staan tegenover al die self-help-boeken waar ik gemiddeld een maand over doe. De ene dag geniet ik van een hamburger die druipt in het vet, maar de rest van de week eet ik goede salades. Als ik goed kijk bestaat mijn dieet voornamelijk uit dingen die me voeden – mentaal, fysiek en emotioneel.

En daar gaat het om. Dat je bewust wordt van wat je tot je neemt. Dat je ervoor kiest om het te laten voeden in plaats van enkel maar te vullen. Dat je jezelf toestaat om af en toe lekker ongezond te doen – want dat moet gewoon kunnen – maar dat je onderaan de streep een gezond dieet hebt. In alles wat je tot je neemt.

Kijk eens eerlijk naar alles wat jij tot je neemt: heb jij een gezond dieet?  Wat doe je goed en wat zou nog beter kunnen? Deel het met ons in de comments!