Vertrouwen is noodzakelijk, maar niet genoeg

Als je genoeg vertrouwen hebt in een goede afloop, zet je ook de stappen die de grootste kans op succes opleveren. Draai het maar eens om! Als je je enorm veel zorgen maakt, heb je geen concentratie en energie. Als je bang bent, heb je niet het lef om spannende maar noodzakelijke stappen te zetten, zoals netwerken, hulp vragen of geld lenen. Als ik anderen wantrouw, kan ik nooit een samenwerking aangaan. Als ik bang ben voor het onbekende, beschik ik niet over de creativiteit om te innoveren en juist dat gat in de markt te vinden. Vertrouwen is dus écht nodig om te kunnen ondernemen en om een graantje mee te pikken van de overvloed die overal aanwezig is. Maar overvloed is niet alleen maar positief denken en je met een gelukzalige grijns voorover in de golven storten. Overvloed bestaat alleen bij de gratie van kennis, lef, inventiviteit en actie! Daarom kun je de volgende checklist hanteren:

Checklist voor startende ondernemers

  • Baseer je op bekende succesfactoren: bouw je je bedrijf op drijfzand of heb je bewijzen voor een stevig fundament? Onderzoek je sterke kanten en je kansen. Heb je ervaring, een gedegen opleiding, ontvang je al complimenten en positieve feedback? Is er behoefte aan jouw dienst of product en ligt de markt er gunstig bij?
  • Gebruik bestaande kennis: kijk de kunst af bij anderen die al een succesvol bedrijf zijn gestart, zodat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden en je veel gemaakte fouten kan vermijden.
  • Vraag advies en doe het niet alleen: de vraag is vaak niet hoe, maar wie. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Ook wanneer je een eenmanszaak start, is het wijs om hulp te vragen, een tijdje met iemand mee te lopen of te sparren met mensen die goed zijn in de dingen waar jij geen kaas van gegeten hebt.
  • Heb je een plan én een planning? Een idee dat je niet kunt terugvinden in je agenda is een idee dat niet bestaat. Stel daarom deadlines en verbind er bepaalde consequenties aan. Zo is het aanbod van mijn websitebouwer niet eindeloos geldig, en dus moet ik wel opschieten. 
  • Heb je een plan B? Mijn backup plan, plan B, is terugvallen op het werk dat ik eerder deed. Zelfs plan C bestaat: ik kan altijd nog met sinaasappelen op de markt gaan staan. Ik loop er niet heel warm voor, maar ik weet dat ik nooit onder een brug zal belanden. Deze vorm van overvloeddenken geeft rust en daardoor meer focus.
  • Doe het. Het klinkt zo logisch, maar het is een waarheid als een koe. Ben je steeds in beweging en zet je de hele tijd stappen, ook als het even tegen zit? Ook piepkleine stapjes zijn oké, want honderd kleine stapjes maken samen één reuzensprong.

Weten dat er overvloed is, brengt vertrouwen. Vertrouwen maakt het mogelijk om in actie te komen. Slimme actie brengt overvloed. Daarmee is het cirkeltje rond. En daar is niets naïefs aan!

Ben jij ook ondernemer, beginnend of gevestigd, en hoe hou jij vertrouwen in het slagen van je bedrijf? Leuk als je het met ons deelt in de comments!