To-dolijst

Lijstjes. Ik ben ervan. Heerlijk om overzicht te krijgen in dat wat ik te doen heb. Mijn hoofd hoeft het dan niet allemaal te onthouden. Dat geeft ruimte.

Het frustreert me tegelijkertijd wel enorm dat die to-dolijst van mij nooit klaar is. Als ik twee dingen wegstreep, heb ik er ook alweer vijf bijgezet. Dat zorgt dan weer voor rusteloosheid.
Die lijst met alles erop wat ik moet doen is dus heel tegenstrijdig. Het geeft zowel rust als onrust.

Waarom ik doe wat ik doe

Waarom doe ik eigenlijk de dingen die ik doe? Waarom wil ik elke dag duizend stappen zetten? Waarom schrijf ik dat artikel? Waarom pak ik de volgende actie op voor het project waar ik aan werk?

Van duizend stappen zetten per dag word ik fit. Van schrijven krijg ik geluksgevoelens. Het organiseren van een leuk evenement zorgt dat ik me blij en opgewekt voel. Ik vervul dus taken om een bepaald gevoel te ervaren.

To-feel-lijst

David en Arjan van 365 Dagen Succesvol introduceerden onlangs in een webinar de To-feel-lijst. Schrijf maar eens op hoe je je wilt voelen, was de tip. Want als je jouw gewenste gevoel op papier zet, dan herken je het gevoel beter en neem je het bewuster waar, aldus de heren.

Ik ging de uitdaging aan. En het werkt bij mij. Als ik mijn gewenste gevoel in mijn agenda zie staan, sta ik er weer even bij stil. Ik ben beter gefocust op dat wat ik voel. Als een geïsoleerd stuk, in plaats van als resultaat van mijn acties. Ik kan het gevoel veel makkelijker vangen en beïnvloeden. Dat helpt.

David vertelde ook dat je kan schrappen op je To-dolijst. Bijvoorbeeld bij ‘Ik voel me fit’ hoeft er niet ook nog ‘elke dag 10000 stappen’ op te zetten. Dat kan je nog wel doen, maar je hoeft jezelf niet af te wijzen als je het niet doet. Want je voelt je nu eenmaal gewoon fit. Dus op naar die To-feel-lijst.

De vier simpele stappen voor de ideale voellijst

 1. Houd het overzichtelijk
  Schrijf eens één woord op. Voor de hele week hetzelfde gevoel. Of per dag. Maar geen vijftien tegelijk. Want dat zorgt hoogstwaarschijnlijk voor een ‘help-dat-lukt-me-nooit-gevoel’. En dat gevoel is vast niet zo gewenst.
 2. Daadkracht
  Schrijf het resultaatgericht op. Dus ‘Ik voel me gelukkig’ in plaats van ‘Ik wil me gelukkig voelen’. Ik wil-zinnen zijn procesgericht. Als je je voorneemt iets te willen, dan is het eigenlijk al gelukt. Want wie wil zich nu niet gelukkig voelen? Schrijf het daarom op alsof het al zo is. Zet het daadkrachtig neer.
 3. Positief formuleren
  Schrijf een positieve formulering op. Dus niet ‘Ik wil me minder moe voelen’. Maar: ‘Ik voel me fit’ of ‘Ik voel me kalm’.
 4. In zicht
  Schrijf de zin op en zorg dat je hem vaak ziet. Briefje op de koelkast of plek in je old-school-agenda. Een post-it op het kleinste kamertje in je huis of een herhalende reminder in jouw digitale agenda.

Met deze vier eenvoudige stappen is jouw To-feel-lijst optimaal. En stem je je beter af op jouw gewenste gevoel. 

Hoe wil jij je het liefste voelen deze week? Laat het ons weten in een reactie!