Wat staat er op je gelukslijst?

Een nieuw huis. Uit de stad, naar een idyllisch dorp waar het leven rustig is. Een andere baan met minder reistijd. Gezonder eten en meer (nou ja, beginnen met) sporten. En een kindje erbij zou mijn gezin perfect maken. Kortom, gewoon een kwestie van nog een paar punten op mijn lijstje afstrepen en het grote geluk was daar. Toen het nieuwe kindje onderweg bleek, was mijn ideaalplaatje binnen handbereik. Het was nog even buffelen, maar wat zou ik straks gelukkig zijn!

‘Life is what happens to you, when you’re busy making other plans’

Hoe cliché. Maar het schijnt dus waar te zijn. Het kindje dat mijn gezin compleet moest maken, kwam niet. M’n gelukscijfer kelderde naar beneden en kreeg nog een rouwrandje ook. En mijn afvinklijst? Daar ging een groot vet kruis doorheen. Nu wist ik hoe het voelt als de grond onder je vandaan zakt. Hoe keihard je dan valt. Mijn toch wel vreemde reactie, nadat de grootste storm ging liggen, was: ik moet een nieuwe lijst! Ik wilde afvinken. Doorzoeken naar mijn grote geluk

De illusie van maakbaar geluk

Maar vorige week las ik iets waar ik nogal ondersteboven van ben. Je geluk schijnt maar voor 10% af te hangen van wat er in je leven gebeurt. 10%! 40% is aangeboren en 50% hangt af van hoe je in het leven staat. Dus hoe je met leuke én niet leuke omstandigheden omgaat. Of je weet wat je blij maakt. Het gaat om – de clichés vliegen om je oren – bewustwording. Het gemis van een tweede kindje hoefde dus helemaal niet een gevoel van geluk in de weg te staan. Sterker nog, zelfs wanneer ik alle vinkjes op mijn lijst heb gezet, stijgt mijn gelukscijfer maar één puntje! Lekker dan.

In de prullenbak, die lijst

Je hebt het dus in eigen hand, dat geluk van jou. En het is geen kwestie van ‘pas als dit of dat voor elkaar is, ben ik ECHT gelukkig…’. Ik ben voorzichtig begonnen met het te vinden, door iedere avond het geluksmomentje van de dag op te schrijven. Gisteren was het mijn dochter die zachtjes een liedje in mijn oor zong. Ik kán gelukkig zijn, ook nu. Gewoon door het goed te hebben met mijzelf en bewust stil te staan bij mooie, leuke, grappige momenten. Van waarde zijn voor de mensen om mij heen. Dit is de meest impactvolle en duurzame vorm van geluk, aldus psycholoog Martin Seligman. Want laten we eerlijk zijn, hij was behoorlijk egoïstisch, die afvinklijst van mij. “Geef niet op, maar pak het aan!” riep Olivia in het tekenfilmpje dat mijn dochtertje gisteren keek. Nooit gedacht dat ik nog wat zou leren van een animatievarken. 

Heb jij zoals ik had een afvinklijst? En hoe zou je leven eruit zien als je deze niet had? Laat het ons weten.