Wat houdt je nog tegen bij het vinden van je missie?
Het gevaar van een woord als missie kan zijn dat je er te ingewikkeld over gaat denken. Uiteindelijk is zo’n term bedoeld om het je makkelijker te maken! Vaak weet je ergens best wat je wilt, maar is er iets anders wat je tegenhoudt.
In onderstaande video draaien David en Arjan er niet omheen en maken ze de route naar je missie weer eenvoudig, overzichtelijk en concreet.
Ontdekken van je missie
Ontdekken waar je passie en talent samenkomen, waar jij in je element bent, is misschien wel het leukste én het spannendste dat er is. Want als je eenmaal dat helder hebt, dan voel je hoe het zou zijn als het werkelijkheid wordt en tegelijkertijd weet je dat je het een en ander te organiseren hebt om daar te komen.
Je talent is iets waar je goed in bent. Iets wat je jezelf hebt aangeleerd en wat je haast op automatische piloot kunt doen. Het kost je weinig energie. Je passie is hetgeen waar je blij van wordt. Je krijgt er energie van en je zou het zelfs doen als je er niets voor terug zou krijgen.
Als je denkt in jouw element zijn (doen waar je goed in bent en waar je blij van wordt), wat is dat dan? Waar ben je? Wat doe je? En met wie?
Van droom naar missie
In zekere zin zijn een droom en een missie hetzelfde: het gaat over een prachtige invulling van je leven waar jij geluk, succes en het gevoel van betekenis uithaalt. Praten over een droom helpt je op het goede pad, maar het helpt je niet over de drempel.
Een goede missie geeft je energie en inspiratie, is supergroot en bijna onhaalbaar. Ondertussen is het ook heel concreet en meetbaar. Als voorbeeld onze missie: samen van Nederland het gelukkigste land ter wereld maken.
Het misverstand
Een groot misverstand over de missie is dat je er een moet formuleren die de rest van je leven blijft. Dat hoeft helemaal niet! Onthoud dit: achter je missie is nog een parkeerplaats. Alle ideeën die je hebt kun je daar op parkeren, zodat je ze, nadat deze missie “afgerond” is, opnieuw kunt bekijken en een nieuwe kunt formuleren. Het is een kwestie van de dingen in een bepaalde volgorde doen en in de periode die je ervoor kiest wel al je aandacht op één ding te richten.
Een goede missie geldt tussen de 5 en de 10 jaar. Zet je hem dichterbij wordt het een soort target, en verleng je hem tot bijvoorbeeld 20 jaar is de urgentie er van af. Bedenk eens of het lukt om je bijvoorbeeld voor 5 jaar helemaal toe te leggen op één van de dingen die je belangrijk en leuk vindt. Daarna kun je gewoon weer verder kijken! Zo doen wij het ook.
Je missie gebruiken in je leven
Een goed geformuleerde missie werkt als een soort zaklamp. Het helpt je focus te bepalen, al je aandacht te richten op dat wat je belangrijk vindt – en al het andere dus te laten. Hierdoor kun je je tijd beter indelen, weet je wat je te doen staat en is het makkelijker om je doelen te halen. Focus is power!
En begrijp het niet verkeerd hè, een missie is geen target. Of je het waarmaakt of niet, maakt eigenlijk helemaal niet uit. Het punt van de missie is inderdaad om je te helpen kiezen, maar vooral om je te laten groeien. Wanneer je namelijk je missie zó formuleert dat je eigenlijk denkt: ‘dat lukt nooit’, word je gedwongen om te veranderen. Je moet het soort mens worden wat die missie waar kan maken. Dat is zoveel belangrijker dan of die missie wel of niet uitkomt: je wordt het type mens waar de wereld volgens jou behoefte aan heeft.
Last van belemmerende overtuigingen, twijfels en onzekerheid?
Schrijf je gratis in voor dit webinar!
In deze gratis & online sessie ontdek je alles over wat een krachtige mindset voor jouw leven kan betekenen. Grip op je gedachten = meer energie, flow en een leven waarin je dagelijks kunt doen wat je het allerliefste doet. Nieuwsgierig?