Maak ruimte voor groei

Oké, je hart heeft een verlangen, wat nu? Alles wat kan groeien heeft ruimte nodig. Fysieke ruimte maar ook ruimte qua tijd. Er zijn twee redenen waarom mensen geen ruimte of tijd maken:
Ze denken dat het egoïstisch is vanwege kinderen, werk, partners, familie of andere verplichtingen die belangrijker zijn dan zichzelf.

Of dat het niet mogelijk is vanwege kinderen, werk, partners, familie of andere verplichtingen. Alles heeft prioriteit en ze houden geen tijd over voor andere dingen.

Naast het feit dat je jezelf hiermee niet serieus neemt, geef je een ander, groter signaal af naar de mensen om je heen. Als jij overtuigd bent dat tijd voor jezelf nemen om te groeien, voor jezelf te zorgen of iets te leren een egoïstische actie of niet de moeite waard is, geef je anderen die ruimte ook niet. Is dat het voorbeeld wat je je omgeving wilt geven? Gelukkig werkt het omgekeerd ook dus hoe meer ruimte je voor jezelf creëert om te groeien, hoe meer de mensen om je heen hiervan profiteren. Neem tijd en ruimte voor jezelf in!

Altijd weer die stomme labeltjes

De overtuiging dat je ergens niet goed genoeg voor bent, of hoe jij wilt zijn of wat jij wilt doen stom gevonden wordt, houdt veel mensen tegen om zelfs na te denken over wat ze het liefst willen en zo blijven ze vastzitten. Elk kind wordt puur geboren, vol met fantasie en de overtuiging dat alles kan! Als Batman-astronaut op een kroket naar de maan? Tuurlijk! Het zijn volwassenen die kinderen inprenten dat iets niet kan, hoort of mag. Worstelen met een situatie of wie je bent komt dus niet vanuit jezelf maar uit de boodschappen die je om je heen hoort over hoe ‘dingen horen’. Breek die overtuigingen door je met mensen te omringen die jouw potentie bewonderen en in mogelijkheden denken, niet in obstakels. Be that unicorn!

Denken dat je weet hoe het afloopt

Angst of aannames zijn verdekte kapers. Mijn persoonlijke gijzelnemer die een stop op mijn leven zette was niet kunnen stoppen met werken. ‘Want als ik stop dan vind ik nooit meer een andere baan met zo’n salaris. Zonder dit salaris kan ik mijn huis niet meer betalen en raak ik dakloos’. Werk is voor veel mensen een enorme kaper, maar ook andere levenskeuzes worden uitgesteld door vroegtijdig ingevulde verwachtingen. ‘Ik ben ho-le-bi, maar daar maak ik mijn geloof, familie of de gehele maatschappij ongelukkig van’ of ‘ik kan niet scheiden want dat vergeven de kinderen me nooit’.

Voor je al je kansen door het putje trekt, stel jezelf dan de volgende vier vragen:

  1. Is dit waar?
  2. Weet je 100% zeker dat het waar is?
  3. Wat gebeurt er met jou/de situatie als je die gedachte gelooft?
  4. Hoe zou het zijn zónder die gedachte?

Gebruik deze vragen bij alle situaties waarvan je denkt dat je weet hoe het afloopt. En laat ze echt op je inwerken. Zeker de tweede vraag, waarbij in veel gevallen het antwoord toch echt ‘nee’ is. Door een negatieve gedachte om te keren in een positieve optie, zie je ineens wat er wél zou kunnen gebeuren in plaats van niet. Ik heb de gijzelaar de deur uitgetrapt en ben gestopt met werken voor een baas en freelancer geworden. Het dure huis is ingeruild voor een goedkoper huis zodat de vaste lasten lager werden en ik dus niet meer ‘moest’ verdienen om te kunnen leven. Ik ben vrij en gelukkig!

Heb je een belemmerende gedachte? Probeer deze vier vragen eens uit. Leuk als je je ervaring hieronder deelt in de comments.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

365 Dichtbij is hét gloednieuwe programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.