Stinkend jaloers

In mijn eerste jaar op de toneelschool zat ik bij Thijs Römer in de klas. Hij was toen al een aanstormende celebrity, die alles mee had. Hij kwam uit een beroemde acteursfamilie, kon onwijs goed acteren, was knap en barstte van het zelfvertrouwen. In meisjesbladen werd er al hunkerend over hem geschreven. Hoewel ik het goed met Thijs kon vinden, voelde ik me naast hem een week kropje sla. Ondertussen blies ik hem in gedachten op tot goddelijke proporties. Kortom, ik was stinkend jaloers.

Jaloezie en het ego

Jaloezie is een reflex van ons ego. Het ego koestert de illusie dat het altijd een klein beetje beter is dan de mensen om zich heen. Als die illusie wordt verstoord, omdat iemand uit onze directe omgeving iets bijzonders presteert, kiepert het ego direct een emmer groen gif over ons uit. Waar haalt hij of zij het gore lef vandaan om beter/gelukkiger/gezonder/rijker te zijn dan ik? Het liefst zien we die persoon zo snel mogelijk van zijn voetstuk donderen.

Gelukkig staan we niet machteloos. Er zijn tenminste vier manieren om het groenogige monster van jaloezie te lijf te gaan.

1. Meditatie als tegengif

Mediteren helpt om ons ego te relativeren. In de stilte van meditatie kun je een gevoel van eenheid en verbondenheid met de wereld ervaren. Je ziet andere mensen niet meer als afgescheiden eilandjes waarmee je steeds moet concurreren, maar als leden van dezelfde mondiale familie en medebewoners van deze prachtige planeet. Dat is een krachtig tegengif tegen de kinderachtige wens van ons ego om beter en specialer te zijn dan de rest.

2. Biecht je jaloerse gevoel op

Raap al je moed bij elkaar en vertel je vriend, vriendin of collega dat je jaloers op hem of haar bent. Echt, het werkt! Mijn moeder gaf me deze tip toen ik haar over mijn Thijs Römer-jaloezie vertelde. Bij het volgende etentje van mijn klas kwam het onderwerp ter sprake en maakte ik een full confession. Het was even een pijnlijk moment, maar de jaloezie was plotsklaps verdwenen. Door het hardop uit te spreken en het delen met anderen, realiseerde ik me hoe idioot en misplaatst mijn jaloerse gevoel eigenlijk was.

3. Wees blij voor de ander in plaats van jaloers

Probeer je jaloerse gedachten te vervangen door gedachten waarin je waardering en bewondering uitspreekt. Als je oprecht blij kunt zijn voor de goede kwaliteiten en successen van een ander, krijgt jaloezie geen vat op je. Dus denk bij die gelukkig getrouwde vriendin, ‘Wat gaaf dat ze zo’n goede relatie heeft. De wereld zou er beter uitzien als iedereen zo harmonieus met elkaar omging.’ In het begin doet het een beetje geforceerd aan en is het misschien nog niet helemaal oprecht, maar als je het consequent oefent word je er steeds beter in.

4. Jaloezie als prikkel om je dromen te realiseren

De reden dat je jaloers wordt op iemand, is omdat die andere persoon iets heeft bereikt waar je stiekem zelf ook van droomt. Als je niets met auto’s hebt zal je niet snel jaloers worden als je buurman een gloednieuwe BMW koopt. Maar als je merkt dat je jaloers bent op die vriend met zijn eigen bedrijf, wil dat misschien zeggen dat je zelf niet meer op de goede plek zit qua werk. Ga je jaloezie daarom niet uit de weg, maar onderzoek het aandachtig en kijk wat het je wil vertellen. Zeg ‘dank je wel’ tegen het groene monster en gebruik zijn gif als brandstof om je eigen dromen te verwezenlijken.

We zijn benieuwd: wat maakt jou jaloers en hoe ga jij om met jaloezie? Deel het met ons in de comments! En als je tips hebt wat de doen met jaloerse gevoelens, horen we dat ook graag!