Ga even zitten en vraag jezelf af van wie het allemaal moet. Van wie moet je boodschappen doen bij de natuurwinkel twee kilometer verderop? Wie zegt dat je op de verjaardagen van alle nichtjes en neefjes moet verschijnen? Dat je fulltime moet werken, of tenminste vier dagen in de week. Dat je dat boek moet lezen waarover iedereen het heeft?

Grotemensenflauwekul

Mensen doen misschien een beroep op je, soms dwingend ja, maar het moeten komt van jezelf. Tip 1: neem je denken niet serieus. Het denken wil steeds meer, daar leeft het op. Denken is functioneel om in te zetten als er een taak gedaan moet worden, maar voor de rest zwabbert je denkmachine de hele dag alle kanten op. Neem daar afstand van, zie dat het maar voorbijtrekkende hersenspinsels zijn die zeggen wat jij allemaal moet doen, kunnen en hebben.

In zijn boek Vrij (aanrader!) wijdt Marnix Pauwels een heel hoofdstuk hieraan, Denken: nooit meer slaaf van je hoofd.  Hij schrijft: ‘Als we alleen nog maar belang hechten aan de verantwoorde gedachten die we hebben, aan de rollen die we zo belangrijk vinden, en aan al die grotemensenflauwekul die ons beknelt en verstikt en belemmert, wordt het leven een suf, afgebakend toneelstukje. Dan wordt vrijheid hooguit een idee waar we over drie weken misschien een gaatje voor kunnen maken.(…)’

6 concrete tips

Precies, en dat willen we niet. Tijd om een beetje aan te klooien (onderschat aanklooien niet), te spelen, te dwalen, inspiratie op te doen, is essentieel. Gun jezelf je vrijheid. Welzijnswetenschapper en psycholoog Hein Zegers stelde in de vorige blog al dat juist een eenvoudig leven mensen gelukkiger maakt. Wereldwijd geeft hij lezingen over dit onderwerp. Hij heeft zes concrete tips om uit het draaiende rad te stappen. Hiervoor gebruikt Zegers de BASICS-therapie:

  1. Back – Doe een stap terug. Verander ‘Ik moet dit doen of hebben’ in ‘Ik heb nu de gedachte dat ik dit moet doen of hebben’. Zo neem je afstand van je gedachten.
  2. Attention – Haal diep adem en rek je uit. Voel je lichaam. Dit helpt om de aandacht bij jezelf te krijgen. Diep ademhalen is magisch en wordt in vele (spirituele) tradities gebruikt.
  3. Select – Visualiseer jezelf als 80-jarige in een schommelstoel en kijk terug op je leven. Waar is het je in je leven echt om te doen?
  4. Invest – Wat is NU de belangrijkste stap die je kunt zetten voor hetgeen je echt wilt? Wil je meer naar buiten, in de natuur zijn? Google dan op mooie wandelgebieden in de buurt of een leuke hond.
  5. Cut – Nu is het tijd om te snijden, om ‘nee’ te zeggen, te schrappen. Nu pas, omdat je eerst met aandacht naar jezelf hebt gekeken. Na de vorige stappen is helder geworden wat weg te snoeien. Dat kan een toxische vriendschap zijn of de organisatie van het schoolfeest waarvoor je elk jaar gevraagd wordt. Houd vol. Gebruik de ‘gekraste LP methode’: herhaal steeds vriendelijk en helder jouw nee. Zeg bijvoorbeeld dat je dit jaar geen tijd kunt vrijmaken voor de organisatie van het feest.
  6. Sense – Wat is van belang? Het hele proces is te vergelijken met een geschreven tekst. Ook daarin moet je woorden schrappen om een leesbaar verhaal te krijgen.

Wil niet te veel

Toevallig kwam ik deze week een snel geschreven briefje uit 2015 tegen, aan mezelf, wat het allemaal een beetje samenvat: ‘Hou het simpel. Heb niet te veel honger naar alles. Wil niet te veel. Wil niet alle boeken lezen, films zien, kleding kopen, mensen ontmoeten, spullen hebben, reizen maken. Kies en hou het overzichtelijk. Dat is nodig in deze tijd waarin alles voorhanden is.’

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

365 Dichtbij is hét programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.