Minder geld, meer geluk
Veel werken, ‘druk zijn’, heeft veel aanzien in onze westerse maatschappij. Daar kúnnen mensen iets mee. Besluit je meer tijd vrij te maken voor dingen die je blij maken (maar die geen geld opleveren) of besluit je gewoon meer vrije tijd te willen? Dan roept dat verontwaardiging op.
Elke ochtend loop ik in het bos met mijn hond. Niet om zeven uur, maar lekker ergens tussen negen en tien. Vaak krijg ik de vraag hoe ik dat toch doe met mijn werk? Maar dat is een keuze geweest. Minder werken en meer tijd voor andere dingen, en ja: dus minder geld. Deze bewuste keuze maakte ik na een persoonlijke crash. Waarom moeten we eerst vallen om tot het besef te komen dat we aan het rennen zijn? Terwijl we wéten en voelen dat we willen minderen, doen we het toch niet.
The Top Five Regrets of the Dying
De Australische Bronnie Ware begeleidde jarenlang stervenden en schreef de levenslessen die ze leerde op in de bestseller The Top Five Regrets of the Dying (vertaald: Als ik het leven over mocht doen). Ze stelde een top 5 van spijtpunten op, omdat mensen aan het eind van hun leven over dezelfde dingen spijt bleken te hebben. Op nummer één: ‘Had ik maar de moed gehad trouw te blijven aan mezelf, in plaats van aan de verwachtingen van anderen te voldoen’. Op nummer twee: ‘Ik zou willen dat ik niet zo hard had gewerkt.’
Last van zooikoorts?
In hun boek How Much Is Enough? beschrijven Robert en Edward Skidelsky, vader en zoon, Brits economisch historicus en filosoof dat het ‘onverzadigbare’ kapitalisme ons weliswaar rijk heeft gemaakt, maar tegelijk de zonzijde van rijkdom heeft weggenomen: het gevoel genoeg te hebben. En Vlaams welzijnswetenschapper Hein Zegers stelt dat juist een eenvoudig leven mensen gelukkiger maakt. Hij deed onderzoek onder vijfhonderd mensen en deze groep blijkt hun eenvoudige leven als zinvoller te ervaren dan hun eerdere leven met meer spullen en bezigheden. Ze waren dus gelukkiger.
Hij schreef het boek Zooikoorts, met als ondertitel ‘Van rommel en drukte naar rust en zin met de BASICS-therapie’. Want een meerderheid van ons heeft te veel spullen en een te volle agenda. En heeft daar last van. Waarom doen we het dan toch? Hij ontdekte grofweg vier redenen:
- We doen van alles op de automatische piloot.
- Het kost móeite gewoontes te doorbreken. In het wilde weg agendapuntjes schrappen helpt niet, het gaat om bewuste keuzes maken. En dat kan ingrijpende gevolgen hebben.
- Er is een sociale druk om te consumeren en de agenda vol te plannen. Een pressie die is toegenomen door sociale media als Facebook.
- De groep die veel spullen koopt en veel doet is dominanter in gedrag dan de groep die verlangt naar meer rust en genoeg genoeg vindt. Dus de drukte overheerst.
Aristoteles en twee soorten geluk
Tot slot zegt Zegers: “Je kunt natuurlijk discussiëren over geluk. Ik hou de splitsing aan die de filosoof Aristoteles maakte, tussen hedonistisch en eudaimonisch geluk. Het eerste is zintuigelijk, tijdelijk geluk, het tweede is zielsgeluk zoals je kunt ervaren op je sterfbed en voldaan terugkijkt op een zinvol leven.” Nu opnieuw de vraag: waarom niet minderen?
Stop met moeten
Ga even zitten en vraag jezelf af van wie het allemaal moet. Van wie moet je boodschappen doen bij de natuurwinkel twee kilometer verderop? Wie zegt dat je op de verjaardagen van alle nichtjes en neefjes moet verschijnen? Dat je fulltime moet werken, of tenminste vier dagen in de week. Dat je dat boek moet lezen waarover iedereen het heeft?
Wist je dat innerlijke vrede de oplossing kan zijn je stress?
Met innerlijke vrede bedoelen we dat je leven vrij is van onzekerheid, stress, angst, ontevredenheid, boosheid en belemmerende overtuigingen. Als je gelooft dat vrede van buitenaf komt, leef je in een wereld van stress en conflict. Maar als je weet dat vrede van binnen komt, leef je in een wereld van vrijheid en vreugde. Wil je meer weten over wat Innerlijke Vrede voor jou kan betekenen? We hebben er een gratis mini-training over gemaakt!
6 concrete tips
Precies, en dat willen we niet. Tijd om een beetje aan te klooien (onderschat aanklooien niet), te spelen, te dwalen, inspiratie op te doen, is essentieel. Gun jezelf je vrijheid. Welzijnswetenschapper en psycholoog Hein Zegers stelde in de vorige blog al dat juist een eenvoudig leven mensen gelukkiger maakt. Wereldwijd geeft hij lezingen over dit onderwerp. Hij heeft zes concrete tips om uit het draaiende rad te stappen. Hiervoor gebruikt Zegers de BASICS-therapie:
- Back – Doe een stap terug. Verander ‘Ik moet dit doen of hebben’ in ‘Ik heb nu de gedachte dat ik dit moet doen of hebben’. Zo neem je afstand van je gedachten.
- Attention – Haal diep adem en rek je uit. Voel je lichaam. Dit helpt om de aandacht bij jezelf te krijgen. Diep ademhalen is magisch en wordt in vele (spirituele) tradities gebruikt.
- Select – Visualiseer jezelf als 80-jarige in een schommelstoel en kijk terug op je leven. Waar is het je in je leven echt om te doen?
- Invest – Wat is NU de belangrijkste stap die je kunt zetten voor hetgeen je echt wilt? Wil je meer naar buiten, in de natuur zijn? Google dan op mooie wandelgebieden in de buurt of een leuke hond.
- Cut – Nu is het tijd om te snijden, om ‘nee’ te zeggen, te schrappen. Nu pas, omdat je eerst met aandacht naar jezelf hebt gekeken. Na de vorige stappen is helder geworden wat weg te snoeien. Dat kan een toxische vriendschap zijn of de organisatie van het schoolfeest waarvoor je elk jaar gevraagd wordt. Houd vol. Gebruik de ‘gekraste LP methode’: herhaal steeds vriendelijk en helder jouw nee. Zeg bijvoorbeeld dat je dit jaar geen tijd kunt vrijmaken voor de organisatie van het feest.
- Sense – Wat is van belang? Het hele proces is te vergelijken met een geschreven tekst. Ook daarin moet je woorden schrappen om een leesbaar verhaal te krijgen.
Wil niet te veel
Toevallig kwam ik deze week een snel geschreven briefje uit 2015 tegen, aan mezelf, wat het allemaal een beetje samenvat: ‘Hou het simpel. Heb niet te veel honger naar alles. Wil niet te veel. Wil niet alle boeken lezen, films zien, kleding kopen, mensen ontmoeten, spullen hebben, reizen maken. Kies en hou het overzichtelijk. Dat is nodig in deze tijd waarin alles voorhanden is.’