Wij zijn nog hier

De zaal ontplofte en de extra zaal met de videoschermen ernaast ook. Een staande ovatie, een schreeuw van leven naar de fel beschilderde dichte kist op het podium. We stonden te juichen op zijn crematie omdat we allemaal meteen snapten wat hij wilde zeggen. Wij zijn nog hier. Maak er wat van. Lééf.

Maar dat is nogal een opdracht. Hoe doe je dat, leven? Want het staat mooi op tegeltjes of in commercials van zorgverzekeraars, maar eerlijk gezegd had ik geen idee. Waar moest ik beginnen? De meeste dagen rommelden gewoon voorbij, ook bij mij. Als een knikker rolde ik van het één in het ander. En een knikker rolt doorgaans  naar beneden.

Gelukkig was het Jip zelf die met hulp kwam. Een paar maanden na zijn overlijden kon ik dankzij het BNN-programma Over Mijn Lijk die bijzondere finale maanden opnieuw beleven. Bij Jip thuis in Wageningen vraagt presentator Patrick Lodiers hem boven een kop koffie om zijn laatste advies voor de kijker. Jip schuift op zijn andere bil en gaat rechtop zitten, om daarna dwars door de camera heen me bij mijn nekvel te pakken.

Wat mij het meest heeft geholpen, zegt Jip, is een open mens zijn. Open voor het leven, voor de toekomst, voor andere mensen. Want wanneer jij openstaat voor de wereld, zul je merken dat de wereld ook open staat voor jou.

Oude kennis boven nieuwe ervaringen

Ik voelde meteen dat hij gelijk heeft en dat ik, als ik eerlijk naar mezelf keek, helemaal niet zo open was. Ik dacht vaak al te weten wat iemand voor type is, voordat het gesprek was begonnen. Ik vertelde heel selectief over mezelf – en dan vooral wat er goed ging. Ik wilde bij nieuwe plannen al graag vooraf weten hoe het ging aflopen, anders begon ik er niet aan. Ik plaatste oude kennis altijd boven nieuwe ervaringen.

Jip leerde me dat dit misschien heel veilig voelde, maar me uiteindelijk niet helpt. Wees een open mens, zei hij, voor wat er ook op je pad komt. Je hoeft er niks voor te doen, hooguit je verdediging laten zakken. De rest gaat vanzelf. Drie weken na Jips overlijden zaten David en ik bij de uitgever voor ons eerste boek en begon het avontuur waar we nog steeds middenin zitten. Mijn leven zoals het nu is, heb ik aan Jip te danken. In de woorden van de Kleine Prins: wat werkelijk belangrijk is, dat zie je niet met je ogen, dat zie je met je hart.

11 levenslessen van Jip

Met liefde delen we graag Jip’s grootste lessen met je. Zo leeft Jip voort. De afbeelding hieronder bevat Jip’s lessen. Hier vind je ‘m ook in PDF-vorm, zodat je ze extra groot kunt bekijken, of zelfs uitprinten. Je download ‘m HIER.