Jezelf in de weg zitten

Wanneer dingen anders lopen dan verwacht, is het verleidelijk je omgeving daarvan de schuld te geven. Waarom doen mensen niet gewoon normaal? Toch hebben anderen vaak een kleiner aandeel dan je in eerste instantie denkt. Want heb je er weleens bij stilgestaan dat de oorzaak van al die misère voor een groot deel in jezelf kan zitten?

Zelfreflectie altijd de oplossing?

Want wat kan een mens zichzelf in de weg zitten. Een gevoel dat bij mij nog eens wordt versterkt, omdat ik heel goed weet dat ikzelf dus voor de oplossing kan zorgen. Ik weet toch wel beter dan mijzelf gevangen te houden met mijn beperkende gedachten?

Reflecteren of verbeteren?

En juist daar gaat het bij mij mis. Want ook al weet ik beter het lukt simpelweg niet altijd om beter te doen. So What? Een goede dosis zelfreflectie is nu eenmaal geen garantie dat je voortaan foutloos door het leven gaat. Sterker nog, door mijzelf de hele tijd een spiegel voor te houden, vergeet ik om niet-oordelend naar mijzelf te kijken. Juist op de momenten dat ik het moeilijk heb. Door te stoppen met drie beperkende gewoonten heb ik geleerd een betere balans te vinden tussen mijzelf accepteren en mijzelf verbeteren.

Stop met gemeen zijn tegen jezelf

Vaak zeg je dingen tegen jezelf die je nooit tegen een ander durft te zeggen. Zo vind ik mijzelf standaard een zwakkeling als ik mij niet verman als het even tegenzit. Doorzetten is mijn devies. Alleen deze gedachten motiveren natuurlijk allerminst. Door bewust stil te staan bij mijn interne dialoog stuur ik nu beter de sfeer ervan en heb ik zo meer invloed op hoe ik mij voel.

Stop met jezelf verkeerd te vergelijken met anderen

Juist op de momenten dat het allemaal minder loopt, lijkt iedereen om je heen slimmer, talentvoller en succesvoller. En nu is het natuurlijk prima om je te laten inspireren door mensen die zijn waar jij naartoe wilt. Vergelijk je jezelf daarentegen op een negatieve manier dan is het heel moeilijk daar kracht uit te putten en van te leren. Om niet in de valkuil van de negatieve vergelijking te trappen, helpt het om jezelf te vergelijken met wie je vorig jaar was. Kijk eens naar de stappen die je allemaal hebt gezet.

Stop met jezelf af te wijzen

Hoe vaak houd jij je ware gevoelens in? Door nare gevoelens en emoties weg te duwen, leg je helaas ook minder contact met fijne gevoelens. En dat is wel het laatste wat je wilt. Mij helpt het daarom scherp te houden dat gevoelens komen en gaan. Je bent niet je gevoelens, maar je hebt gevoelens. Dus in plaats van mijn sombere gevoelens af te wijzen, omarm ik ze. Ik vertrouw erop dat deze gevoelens ook dit keer overwaaien.

En had ik dit allemaal binnen één dag onder de knie. Zeker niet. Maar in plaats van mij te laten leiden door de ‘’noodzaak’’ van introspectie maak ik nu vaker pas op de plaats. Ik accepteer dat het is zoals het is. En dat maakt wel gelukkig!