Kernwaarden?

Kernwaarden zijn volstrekt persoonlijke principes die bepalen wat jij belangrijk vindt. Ieder mens heeft kernwaarden. Je kunt het zien als het fundament onder je gedrag.
Omdat jij, bewust of onbewust, een aantal dingen heel erg belangrijk vindt, gedraag je je ook op een bepaalde manier. Het is jouw persoonlijke handleiding, jouw bouwpakket.Het zijn jouw kernwaarden die vaak bepalen welke keuzes je maakt, wat goed voelt en wat niet en met welke mensen je klikt en met welke mensen niet.Stel jezelf eens voor dat jouw kernwaarde ‘vrijheid’ is. Vrijheid is voor jou essentieel. Je hebt het niet altijd door, maar het is een belangrijke reden waarom je sommige dingen wel doet en andere dingen niet. Dan kun je je voorstellen dat het je waarschijnlijk niet bevalt om lang in het gezelschap te zijn van mensen die ‘discipline’ als kernwaarde hebben, of ‘stiptheid’, of ‘orde’, of ‘zekerheid’. Dat is eventjes best plezierig, het geeft je bijvoorbeeld wat rust, maar al snel wordt het oervervelend. Je stoort je aan die gedisciplineerde mensen. En zij zich aan jou!

Hoe gedraag jij je dan?

Nu is het niet zo dat je aan de hand van hoe iemand zich bij jou gedraagt, meteen kunt bepalen wat zijn of haar kernwaarden zijn. Daar kom je alleen maar achter als je wat langer samen bent of daar met elkaar over praat. We zijn geneigd om anderen te beoordelen op hun gedrag en onszelf op onze intentie achter ons eigen gedrag.Je kunt je gedrag zien als een schil om jouw eigen kernwaarden: wat jij belangrijk vindt, wordt zichtbaar in hoe je doet. En dat geldt net zo voor anderen. Wanneer ‘eerlijkheid’ jouw belangrijkste kernwaarde is, reageer je heel anders op een leugentje om bestwil dan wanneer ‘fantasie’ of ‘flexibiliteit’ of bijvoorbeeld ‘harmonie’ jouw belangrijkste kernwaarde is.

Kernwaarden als checklist

Het helpt om die kernwaarden heel expliciet te maken. Om ze uit te spreken en op te schrijven. Op die manier vormen ze als het ware een checklist. Elk besluit dat je neemt en waarover je twijfelt, kun je langs de meetlat leggen van jouw persoonlijke kernwaarden. Langs de dingen die jij belangrijk vindt. Blijft het overeind? Doen. Blijft het niet overeind? Verzin wat beters. Er kan geen geluk zijn als de dingen waarin we geloven anders zijn dan de dingen die we doen.

Storm aan de horizon

Je formuleert als het ware je eigen richtingaanwijzer. Je weet heel snel wat wel goed voor je is en bij je past, en wat niet. En dat niet alleen: je kunt ook eenvoudiger ontdekken welke mensen bij je passen. Van wie je energie krijgt en van wie niet. Bij wie je in de buurt wilt zijn en bij wie niet. Het geheim is: goede vriendschappen bestaan uit mensen met dezelfde kernwaarden. Dat is iets anders dan dat jij en je vriend(inn)en per se op elkaar moeten lijken. Dat hoeft helemaal niet: je kunt andere interesses hebben, andere dingen leuk vinden, je anders kleden en anders leven. Zolang onder die schil je kernwaarden maar hetzelfde zijn.Wanneer je helemaal helder hebt wat jouw kernwaarden zijn, bouw je actief aan je eigen persoonlijkheid. Je wordt er sterker van. Je kunt op jezelf vertrouwen en maakt jezelf veel minder afhankelijk van wat anderen vinden en willen. Een boom met sterke wortels kan de meest woeste storm doorstaan, maar de boom kan niet opeens wortel schieten op het moment dat de storm aan de horizon verschijnt. Je kernwaarden zijn jouw wortels!

Ontdek jouw kernwaarden

Om je te helpen je kernwaarden te ontdekken, geven we je op dit Worksheet een lijstje met wat je kernwaarden zouden kunnen zijn. Download jouw Worksheet hier.

Wij zijn ontzettend benieuwd naar de inzichten die je uit deze oefening hebt gehaald. Tof als je daarover hieronder met ons in gesprek gaat. Welke kernwaarden heb je bij jezelf ontdekt?