Streven naar perfectie

Eerlijk zeggen wat je voelt en vindt, niet altijd streven naar perfectie is een opgave. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een kwetsbare levenshouding dé sleutel is naar een betekenisvol en gelukkig leven. Het zou goed zijn voor je gezondheid. Waarom blijft kwetsbaarheid dan taboe?

Het streven naar perfectie zorgt voor stress en houdt geluk tegen. De gedachte leeft dat je pas de moeite waard bent wanneer je nagenoeg perfect bent. Dat men dan pas van je houdt. Maar zo werkt het niet. In films niet. In sprookjes niet. Dus ook in het echte leven niet. Iedereen maakt fouten en het zou te bizar voor woorden zijn dat men daardoor minder van je houdt. De grap is dat het juist andersom werkt. Wie een kwetsbaar leven leidt, zich openstelt en zijn fouten laat zien wordt eerder in andermans harten gesloten.

Angst en acceptatie

Als je durft te leven zonder zekerheid, je niet laat leiden door angst en accepteert wie je bent dan verbind je jezelf met anderen. Soms moet je hiervoor risico’s nemen en je blootstellen aan andermans kritiek. Er bestaat zelfs de kans dat je keihard wordt afgewezen, wat een belangrijke reden is dat we ons beter, slimmer of gelukkiger voordoen dan we zijn. Eeuwig zonde. Want wie kwetsbaar durft te leven en onzekerheden omarmt krijgt er geluk voor terug. Iedereen wil échte liefde, verbondenheid voelen en contact met anderen waarbij je jezelf kunt zijn. We willen worden geaccepteerd zoals we zijn. Met de mooie én de minder mooie kanten. Alleen.. zover kom je pas wanneer je jouw ware aard toont.

Omarm de imperfectie

Onthoud dat niemand perfect is. Investeer eens in een liefdesrelatie waarvan je niet weet of het wederzijds is, lach eens hardop om een eigen fout, vraag eens om hul als je iets niet alleen kunt en spreek het eens uit als je iets niet weet. Dit betekent niet dat we te pas en te onpas onze grootste angsten moeten delen. Wel houdt het in dat we in de basis waardig en eerlijk zijn, en uit komen voor wie we zijn.

Begrijp me niet verkeerd. Je leven zal niet per se makkelijker worden maar je wordt wel zachter, voor jezelf én voor je omgeving, koestert minder wrok en wordt meer ontspannen. Omarm daarom imperfectie en laat het bestaan. Realiseer je dat kwetsbaarheid een solide basis kan zijn om te ervaren waar het in het leven om draait. Liefde. Geluk. Want dat willen we toch allemaal?

Wat is jouw grootste eye-opener na het lezen van dit artikel? Deel het hieronder in de comments!