Maar ik was wel moe. Moe van al dat denken en van constant ‘aan’ staan. Bezig en beschikbaar zijn, en van alle kanten prikkels krijgen, waardoor ik ’s avonds in bed nog flink lag te peinzen. Ik had dus enorm veel zin in de retraite van drie maanden in India, en besloot meditatie toch maar te proberen.. Ik had toen geen flauw benul dat het mijn leven zo zou transformeren.

Hoe begin je met mediteren

Eerst was mediteren moeilijk; ik had geen idee hoe het werkte en er kwam weerstand op. Gelukkig zat ik in een centrum waar iedereen mediteerde. En waar ik royaal uitleg kreeg over hoe je omgaat met de uitdagingen die je tegenkomt.

In het pré-meditatietijdperk was mijn hoofd de baas; het bepaalde zelf dat het nadacht, waarover en hoe lang. Met meditatie leerde ik gedachten van een afstandje waarnemen. Elke keer als mijn aandacht even (of lang) meeging met een gedachte, bracht ik hem terug naar mijn ademhaling. Ik leerde mild zijn naar mezelf, en de afgeleide aandacht terug te roepen alsof het een jong, schattig puppie betrof. Dat werkte!

Geen oordeel + acceptatie = ontspanning

Met vriendelijk aankijken wat er in mij speelt, zonder oordeel, of drang om iets te veranderen, ontstond er automatisch rust in me. Ik keek als een bioscoopbezoeker geïnteresseerd naar de emoties, de onrust in mijn lijf, de aandrang om mijn 2-do-list neer te pennen en naar alle gedachten die voorbij kwamen. Zonder er verder gehoor aan te geven.

Het grappige was: juist door die vriendelijke, aandachtige aanwezigheid bij wat er speelt, begonnen emoties en onrust op te lossen. Dat ‘gehaaste gevoel’ raakte ik steeds meer kwijt. Steeds een beetje meer ruimte, rust en ontspanning kwamen ervoor terug. Niet alleen tijdens de meditatie; ook daarna werkte het allemaal subtiel door in mijn dag. Wat was dat relaxed, én welkom zeg. Eindelijk echt rust. Niet alleen in dat kwartier meditatie een pauze van al die gedachten; maar ook structureel minder (nutteloze) gedachten gedurende de rest van de dag.

Ik besloot meditatie regelmatig te doen. Want andersom klopte het ook nog steeds: als ik niet mediteerde, waren die dagen als vanouds. Vol gedachten en soms onrust. Ik gebruik meditatie als een ‘pauzeknop.’ Om mijn hoofd, lijf en emoties te helpen tot rust te komen, en zo ontspannen de dag in te gaan.

Wil je weten hoe je meditatie stap voor stap kunt integreren in je dagelijks leven? Schrijver Janina Carmesin onderzocht het en schreef de volgende 7 tips om te leren mediteren op. Heb je al ervaring met mediteren? En merk je dat het voor jou ook ontspannend werkt, vooral als je het vaker doet? Laat ons vooral je ervaringen weten in de comments hieronder!