Ziekte voorkomen in plaats van genezen

Je kunt er ook anders naar kijken. Blijkbaar hebben we met elkaar een systeem opgetuigd waarin jouw ziekte voorwaardelijk is geworden voor een hele industrie. Er hebben heel veel mensen belang bij dat jij ziek wordt: farmaceuten voorop, maar ook artsen, consultants en universiteiten. Dat is meestal goed nieuws, het zijn doorgaans hardwerkende slimme betrokken mensen met hun hart op de goede plek en de beste wensen voor iedereen met wie ze werken. We leven lang en meestal gezond en dat wordt alleen maar beter. Toch zou het systeem ook anders kunnen.

Een paar eeuwen geleden leefde in China de dokter en filosoof Li Shinzen en die koos voor een hele andere route. Hij liet zijn patiënten niet betalen voor de momenten dat ze ziek waren en hij ze beter moest maken. Hij liet ze juist betalen voor de maanden dat ze gezond waren. Elke maand dat een patiënt gezond was, ging een klein bedrag naar Li. Werd de patiënt toch ziek, dan kreeg Li niets, totdat hij de patiënt weer beter had gemaakt. Li onderwees geen geneeskunde, hij onderwees gezondheid. Zijn uitgangspunt: een ziekte genezen, is hetzelfde als wachten tot je dorst krijgt voordat je een waterput gaat graven. Natuurlijk kun je veel ziektes niet voorkomen en zal er altijd geneeskunde nodig zijn, maar stel je eens een systeem voor dat geen belang heeft bij jouw ziek-zijn, maar juist bij jouw gezond-zijn. Niet alleen roepen dat voorkomen beter is dan genezen, maar dat ook letterlijk zo organiseren.

Maar je kunt ook zelf aan de slag

Het leuke is dat je niet hoeft te wachten tot het paradigma verandert. Je kunt zomaar vanaf vandaag je eigen Li Shinzen zijn. Hij hielp zijn ‘patiënten’ door ze te informeren over gezonde voeding, voldoende nachtrust en regelmatige beweging. Hij werkte met ze aan helpende gedachten, zodat ze minder stress ervaren en meer ontspanning. Hij leerde ze over meditatie, vergeving, rust en liefdevolle verbinding met anderen. Hij maakte kruidenthee en gaf massages. Kun je allemaal zelf doen. Je kunt een opleiding volgen, je laten coachen of een boek lezen in de bibliotheek. Als je weet dat een gemiddeld gezin ongeveer een kwart van het huishoudinkomen uitgeeft aan zorg, via belastingen, verzekeringen en premies, dan kan er vast wel een paar euro vanaf om een flink deel van die zorg overbodig te maken.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!