Zichzelf kwijtgeraakt

Persoonlijke ontwikkeling was altijd een belangrijk thema in Sammies leven. Maar na de geboorte van haar kinderen kwam haar eigen ontwikkeling op een laag pitje te staan. “In de periode vóór de scheiding was ik de verbinding met mezelf kwijtgeraakt. Ik herkende mezelf niet meer in de spiegel. Zo was ik veel aangekomen en straalde ik niet meer. Pas toen na de scheiding de stress kon wegebben, was er weer ruimte om met mijn ontwikkeling aan de slag te gaan.”

Miracle Roadmap is echt iets voor jou!”, tipte een vriendin Sammie in die tijd. Maar Sammie was sceptisch. Ze had al zoveel aan haar hoofd. Het kostte tijd, geld en gedoe. Hoe zou dat passen naast alles wat ze al op haar bordje had liggen? Daarom startte Sammie op aanraden van die vriendin met de Doorbraakdagen. “Die paar dagen bij 365 Dagen Succesvol voelden als één warm bad. Het was precies wat ik kon gebruiken om aan mezelf te werken. Toen Arjan op het podium vertelde over Miracle Roadmap, was ik meteen overtuigd. Die vriendin had gelijk: dit was echt iets voor mij.”

Uit de slachtofferrol

Voordat Sammie aan Miracle Roadmap begon, worstelde ze best wel met de scheiding. “Ik had het gevoel dat het liefdevol uit elkaar gaan vooral aan mij te danken was. Maar bij Miracle Roadmap ging ik juist ontdekken dat mijn ex en ik allebei hard ons best hadden gedaan. Als hij zich niet ook zo had ingezet, hadden we het samen niet op deze manier voor elkaar gekregen.”

Sammie kon daarna zelfs haar ex bedanken voor hoe hij zich had ingezet. “We vieren bijvoorbeeld nog steeds de verjaardagen van de kinderen samen en hebben nog veel overleg over de kinderen. Daardoor hebben de kinderen er zo min mogelijk last van. Daar ben ik dankbaar voor!”

Meer rust

Het besef dat Sammie en haar ex er samen in stonden, heeft haar veel rust gebracht. “En ook liefde!”, benadrukt ze. “Ik ben door Miracle Roadmap gaan beseffen dat ik nog steeds van hem houd. Niet in romantische zin, maar wel als de vader van mijn kinderen. Hij heeft me de twee grootste cadeaus van mijn leven gegeven. Ik weet nu dat het niet alles of niets is. Het is niet zo dat je óf van iemand houdt óf niet. De liefde heeft gewoon een andere vorm.”

Nu gaat het echt niet altijd vlekkeloos, geeft Sammie met een lachje om haar mond toe. “Soms stap ik nog steeds keihard in mijn eigen valkuilen. Vanochtend nog. Maar ik heb dankzij Miracle Roadmap wel een fijne gereedschapskist voor die momenten. Daardoor kan ik steeds kijken wat ik met de emotie doe. Ik zie op een off-day zelf in dat ik bloedchagrijnig ben én ik weet dat ik een keuze heb of ik er iets mee doe of dat ik in de chagrijnigheid blijf hangen. Het idee dat ik die keuze heb, voelt al opluchtend.”

Mantra

Een boost nodig voor je zelfvertrouwen?

Download hier gratis jouw set mantra kaarten.

Mantra’s zijn krachtige zinnen die je door steeds te herhalen steeds meer gaat geloven. Als jij gelooft in je eigen zelfvertrouwen, dan kan je de hele wereld aan. De kracht zit ‘m in de herhaling en daar zullen deze kaarten je bij helpen! Download ze nu tijdelijk gratis.

Minder geven en meer nemen

De belangrijkste verandering die Sammie bij zichzelf ziet sinds het begin van Miracle Roadmap, is dat ze minder een pleaser is. “Het was altijd mijn valkuil om veel te investeren in relaties (ook met vrienden of familie). Door Miracle Roadmap ben ik meer gaan kijken naar wat ik nodig heb en durf ik dat ook aan te geven. Daardoor zijn sommige vriendschappen overgegaan die niet in balans waren, en ben ik met andere mensen in gesprek gegaan om de balans weer goed te krijgen.”

Soms vond Sammie dat wel spannend. “Je stuit toch op weerstand als je dingen anders doet dan je ze altijd hebt gedaan. Maar het heeft me veel gebracht. Mijn tijd is spaarzaam, omdat ik er op mijn dagen met mijn zoontjes volledig voor hen wil zijn. De tijd die ik daarnaast heb, wil ik steken in mensen die ook energie en liefde teruggeven. Dat zit nu helemaal goed. Sinds ik voor mezelf ben gaan staan, heb ik het idee dat mensen om me heen ook nog meer voor mij zijn gaan staan.

Eigen werk als systeemtherapeut

Naast haar werk voor een woningbouwvereniging begeleidt Sammie ook familieopstellingen. Ze heeft daar een opleiding in gevolgd. Dit stond op een lager pitje, maar de laatste tijd krijgt Sammie steeds meer opdrachten voor opstellingen. “Ik werf niet actief mensen, maar blijkbaar is het al genoeg dat ik laat zien dat ik er ben en wat ik doe. Het voelt elke keer als een klein wonder als iemand op mijn pad komt.

Miracle Roadmap heeft Sammie zeker geholpen om hier stappen in te zetten. “Ik had altijd last van straalangst. Wat zullen mensen wel niet van me vinden? Kan ik mijn hoofd wel boven het maaiveld uitsteken? Maar daar heb ik nu afscheid van kunnen nemen. Ik vertrouw erop dat die mensen niet voor niets bij mij aankloppen.”

Tweede en derde keer Miracle Roadmap

Sammie doet Miracle Roadmap nu voor de tweede keer en begint binnenkort aan haar derde ronde. Een bewuste keuze! “Nu ik dingen voor de tweede keer hoor, merk ik dat ik er steeds weer iets anders uithaal. Ik hoor nu dingen die op dit moment op mij van toepassing zijn, terwijl in de eerste ronde andere dingen speelden. De eerste keer werd ik vooral in positieve zin overweldigd door alles wat er gedaan en gezegd wordt. Nu ben ik al veel meer naar binnen gekeerd.

Sammie vergelijkt werken aan zichzelf met een strandbal. “Je houdt stress en trauma vaak onder water gedrukt totdat je klaar bent om het te verwerken. Net als een strandbal komt het vanzelf een keer bovendrijven. Doordat ik dingen verwerkt heb in de eerste en tweede ronde van Miracle Roadmap, komen er nu steeds andere dingen naar boven. Het zijn allemaal kleine strandballetjes, die ik voorzichtig boven water laat komen. Dan kijk ik wat ik ermee kan en lukt het om ze langzaam te laten wegdrijven.”

Het cirkelmoment

Het meest bijzondere Miracle Roadmap-moment was voor Sammie een oefening waarbij steeds één persoon in het midden van een cirkel moest staan. Alle mensen uit de cirkel fluisterden dan iets in je oor wat ze positief aan je vinden. De persoon in het midden mocht kiezen wie als volgende in de cirkel moest gaan staan. Sammie werd eerst nerveus van de oefening: “Ik werd maar niet gekozen en dat triggerde het afgewezen kind in mij. Toen ik als laatste werd gekozen, dacht ik ‘Zie je wel: ik mag er niet zijn.’ Maar de ervaring daarna bewees het tegendeel en dat was magisch.”

Toen Sammie vervolgens haar ogen sloot, kreeg ze de ene na de andere lieve reactie ingefluisterd. “Het emotioneerde me enorm. Zeker toen iemand zei ‘Open je ogen. Dit moet je zien!’ en ik alle mensen om me heen zag die mij als een warm bad van liefde omringden. De videograaf heeft dat moment gefilmd en daar heb ik een still van. Die hangt nog steeds groot afgedrukt aan de muur. Die overdosis van liefde liet me, juist op het moment dat ik twijfelde, zien: zie je wel, ik mag er zijn.”

Is Miracle Roadmap ook iets voor jou?

Wil jij, net als Sammie, écht focussen op je persoonlijke groei? Doe jezelf de reis van je leven cadeau en neem deel aan Miracle Roadmap. In live seminars en krachtige online sessies ga je samen met anderen én zelf aan de slag met jouw ontwikkelreis van 4 maanden. Dit programma helpt je om daadwerkelijk stappen te zetten op weg naar het leven waar jij van droomt. Lees meer over Miracle Roadmap en meld je aan.