Hoe leer je je emoties beheersen?
Froukje stelt de volgende vraag: “Hoe kan je niet laten merken dat iets je persoonlijk raakt?” We gaan ervan uit dat Froukje hiermee bedoelt dat ze snel geëmotioneerd raakt en haar emoties niet kan beheersen. Dat kan lastig zijn, zowel in privésituaties als op werk.
Onze eerste reactie op de vraag van Froukje was eigenlijk: waarom zou je willen dat mensen niet door hebben hoe je je voelt? Zeker als jouw gevoel negatief is, bijvoorbeeld als je gekwetst of teleurgesteld bent. Maar misschien bedoelt Froukje dat ze snel zenuwachtig is of in tranen uitbarst. Wat dan?
Je hebt emoties, maar je bent ze niet
Het kan inderdaad voorkomen dat je in een emotie schiet door wat er gebeurt of gezegd wordt. Je wordt dan volledig die emotie. Maar onthoud dit: je hébt emoties, je bent ze niet. Zorg er dus voor dat je een kleine pauze inlast tussen de gebeurtenis en de emotionele reactie daar op. Neem als het ware even afstand en reageer pas later.
Emoties benoemen maakt het gelijk minder spannend
En hoe zou het zijn als je wél laat weten dat iets je raakt? Ons advies aan Froukje (en aan jou!) is om dit eens testen. Gewoon zeggen hoe je je voelt door iemands gedrag of door een situatie en kijken hoe mensen reageren.
Het onderdurkken van emoties kost namelijk enorm veel kracht en energie. En uiteindelijk barst de bom toch wel een keer, waardoor de emotie nog heftiger zal zijn. Kortom: breng onder woorden hoe je je voelt als je een emotie voelt opkomen.
Het benoemen en daarmee ontmantelen van emoties is een veelvoorkomende truc van sprekers. Veel mensen vinden het eng om op een podium te staan en hun verhaal te doen. Maar wanneer ze dit onder woorden brengen (‘jeetje, spannend zeg om hier te staan!’) wordt het gelijk een stuk minder eng. Dat je het spannend vindt zien mensen toch wel, maar door het te benoemen maak je het minder belangrijk en zullen ze er juist niet meer mee bezig zijn. Het ontspant!
Toch niet laten merken dat iets je raakt?
Misschien beantwoordt dit niet helemaal de vraag van Froukje en wil ze gewoon een pokerface om slecht nieuws te brengen op de werkvloer. Maar wat dan nog? Professionaliteit betekent niet dat je geen emoties mag hebben. Ook op het werk kun je benoemen dat je iets spannend, moeilijk, vervelend of juist heel leuk vindt. Je bent een mens en je moet overal jezelf kunnen zijn.
Laat je ons weten of het werkt?
Als je tóch een missie hebt, dan meteen maar een hele grote. Dus is het de missie van David en Arjan dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze wekelijks columns in onder andere het Algemeen Dagblad, organiseren ze impactvolle seminars in de Beurs van Berlage en AFAS Live en bouwen ze aan een grote online community. Het leuke is dat het nog lijkt te lukken ook. VPRO’s Tegenlicht zegt over de twee mannen: “Met hun boeken en seminars maken David en Arjan heel Nederland gelukkig!” En laat dat nou precies de bedoeling zijn.