1. Wees bezig met het leven vóór de dood

Als het gaat om je eigen dood: denk er niet teveel over na. Het komt vanzelf, je kunt het niet echt plannen of voorbereiden. Je kunt dat volledig loslaten! En daarnaast, je bent langer dood dan je leeft. Alle tijd om uit te vogelen wat die dood nou echt betekent.

2. Sterf niet mee

Als het gaat om het overlijden van een dierbare kan het soms voelen alsof er een lichaamsdeel wordt geamputeerd. Het doet pijn! Wat je echter wilt doen, is te zorgen dat je niet “meesterft”. Stel jezelf maar eens de vraag: zou mijn dierbare, als die kon zien hoe ik mijn leven nu leef, gelukkig worden van het idee dat ik hier zit te zwelgen in mijn verdriet? Vast niet! Ze zouden willen dat je hun dood juist betekenis geeft door zelf maximaal te leven.

3. Op welke manier kan ik zin geven aan de dood?

Als het je lukt om je verdriet, boosheid of gevoel van machteloosheid om te zetten in creatie of betekenis, heb je de dood zin gegeven. Dat klinkt misschien gek, maar vraag jezelf dit eens af:

  • wat heeft het leven van degene die is overleden voor jou betekend?
  • wat heb je van die persoon geleerd?
  • wat kun je bijdragen aan de levens van mensen die er nog wel zijn?

Als je deze vragen kunt beantwoorden en je maakt vervolgens iets bijzonders – mooie liedjes, toffe boeken, hele jaarprogramma’s – waarmee je anderen kunt helpen, dan heb je de dood van je dierbare enorm veel zin gegeven.

Rouw niet om wat er niet meer is maar vier wat er is geweest

Dat betekent niet dat er geen verdriet is (of mag zijn) of dat het niet enorm pijn doet dat iemand er niet meer is. Maar door het leven wat aan de dood – zowel dat van je dierbare als dat van jezelf – belangrijker te maken dan de dood, krijgt het leven meer betekenis. Gebruik het overlijden van een dierbare als een herinnering aan je eigen leven. Kijk naar wat er nog wel is en maak daar het allermooiste leven van. Daar dien je zowel jezelf, als je dierbare die er niet meer is, het meest mee.

Als je tóch een missie hebt, dan meteen maar een hele grote. Dus is het de missie van David en Arjan dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze wekelijks columns in onder andere het Algemeen Dagblad, organiseren ze impactvolle seminars in de Beurs van Berlage en AFAS Live en bouwen ze aan een grote online community. Het leuke is dat het nog lijkt te lukken ook. VPRO’s Tegenlicht zegt over de twee mannen: “Met hun boeken en seminars maken David en Arjan heel Nederland gelukkig!” En laat dat nou precies de bedoeling zijn.