David is aan het werk met een meneer uit de zaal tijdens Miracle Roadmap. Ik zie hoe hij de man helpt met oud verdriet van lang geleden. Het is muisstil om me heen; 800 deelnemers kijken ademloos naar wat er op het podium gebeurt.

Af en toe hoor ik een snifje – ik ben duidelijk niet de enige met een natte neus. Na afloop van zijn interventie vraagt David aan de zaal: voor wie is dit waardevol? Bijna alle handen gaan omhoog. Dit gaat over ons allemaal.

De behoeftes van ieder mens

De mooiste les die ik heb geleerd de afgelopen jaren, is dat we zoveel op elkaar lijken. Het is heus interessant om te doen alsof mensen onderling hopeloos van elkaar verschillen, maar zo gauw je een klein laagje dieper kijkt, is dat simpelweg niet waar.

Zelden werd dat beter uitgelegd dan door Gabor Maté, een van oorsprong Hongaarse arts en Holocaustoverlever die inmiddels jaren aan het is werk geweest in de verslavings- en traumazorg. Hij zegt: als een kind geboren wordt, heeft het slechts twee behoeftes. Beide behoeftes draag je een leven lang met je mee, ze bepalen je keuzes en conflicten. Elk mens wordt er door gevormd.

De eerste behoefte is affectie. Je wilt worden gekoesterd en aangeraakt. Dat er iemand is die van je houdt en dat je ergens bijhoort. Een kind doet de gekste dingen om maar geliefd te worden door z’n ouders, soms ver voorbij wat gezond is.

De tweede behoefte is authenticiteit. De ervaring dat je jezelf kunt zijn, je eigen stem mag laten horen en dat je op je eigen intuïtie mag vertrouwen. Tot nu toe niks aan de hand.

De Strijd tussen Affectie en Authenticiteit

Maar wat als die twee niet samengaan? Wat als je vreest dat je wordt afgewezen als je helemaal jezelf bent? Wat als je voelt dat je er niet meer bij hoort, of dat er zelfs niet langer van je gehouden wordt, als je je uitspreekt en je eigen emoties laat zien? Als je leeft zoals je ten diepste bent?

Het verlangen naar affectie zit zó diep, zegt Maté, dat we liever onszelf opgeven dan de ander. We kiezen er soms voor onszelf een leven lang te ontkennen, aan te passen en te verstoppen, om maar geliefd te worden. Het hoort bij de grootste menselijke drama’s en leidt vaak tot onveilige relaties, verslaving en depressie.

De zoektocht naar innerlijke vrede

Ik zie het bij ons in de zaal. Zoveel mensen die jarenlang hebben geleefd volgens de waarden en behoeftes van anderen, zichzelf ontkennend, verwaarloosd bijna, het contact met hun gevoel en innerlijke kompas verloren.

Ik vraag weleens: hoe is het? De ander kijkt me glazig aan en zegt: dat weet ik eigenlijk niet. Weet jij het wel?

De twee behoeftes van Gabor Maté helpen mij enorm, om de balans te voelen in mezelf: wat is authentiek van mij? Wat doe ik alleen maar om te pleasen? Kan ik ook compassie hebben voor mezelf, in plaats van het van buitenaf te krijgen?

In het verenigen van deze twee behoeftes, vind je innerlijke vrede. En als ieder mens in vrede leeft met zichzelf, ontstaat er vanzelf wereldvrede.

Ho, wacht even met verder lezen...

In september is het weer zover!

Dan starten we weer met ons impactvolle programma Miracle Roadmap waarbij je stap voor stap dichterbij jezelf komt. Overweeg je om mee te doen, en zou je dit graag voor de laagste prijs doen? Dan adviseren we je om je vast in te schrijven voor de interesselijst want dan mailen we je als eerste, met de laagste prijs, en kan je je het langste verheugen.