5 misverstanden over overvloed

  • “Ik hoef niet te leven in overvloed want ik heb niks met luxe.” Overvloed is niet hetzelfde als overdaad. Op welk punt overvloed overgaat in overschot, bepaal je zelf. Als jij zielsgelukkig wordt van wonen in een hutje op de hei waar je dagelijks precies genoeg paddestoelen en knollen bij elkaar foerageert, is dat voor jou overvloed!
  • “Overvloed? Precies genoeg is beter!” Overvloed betekent volgens het woordenboek inderdaad “meer dan nodig”. De idee dat er van alles meer dan genoeg is, is bedoeld als geruststelling. Mensen zijn van nature tekortdenkers: vanaf de oertijd zijn we fulltime bezig geweest met het verzamelen van eten. En tot voor kort waren we altijd maar een paar dagen verwijderd van de hongerdood. Die nerveuze oermens zit natuurlijk nog steeds in ons, vandaar dat het onbewust veilig voelt om uit te gaan van chronische tekorten. Overvloed zegt tegen die holbewoner: “relax, je hebt niet alleen vandaag genoeg te eten, er is zelfs al eten voor morgen en overmorgen! Heb je nu mooi tijd om een wiel uit te vinden ofzo…” Meer dan nodig is dus niet per se negatief. Het is niet hetzelfde als te veel. Bepaal zelf wanneer je genoeg hebt en daar helemaal relaxed bij bent. Dát is overvloed. Protesteren tegen overvloed omdat genoeg genoeg zou moeten zijn, is al een tekortgedachte an sich. De opmerking impliceert dat je niet meer mag, moet of kunt willen dan genoeg, omdat je je daarmee pikt van anderen of hebberig bent. Dat je daarvoor niet bang hoeft te zijn leg ik uit in het volgende punt. 
  • “Als jij overvloed hebt, heeft een ander minder” Het hele principe van overvloed is dat er van alles zó veel aanwezig is, dat een ander niet eens te weinig kán hebben. Natuurlijk, als je zes pizzapunten hebt, en jij eet ze allemaal op, dan heeft een ander er nul. Op dat moment. Op die plek. Want om de hoek kun je een nieuwe pizza kopen. En als de pizza’s op zijn, regel je iets anders te eten. Het probleem is de fixatie op één soort oplossing. Krijg je niet de liefde van die ene persoon? Dan is er altijd nog genoeg liefde elders, en waarschijnlijk nog betere liefde ook. Is er niet genoeg aardolie om duurzaam en langdurig op te teren? Gebruik zonne-energie. Is er niet genoeg voedsel voor de hele wereld? Misschien niet zoals we nu produceren. Overvloed is een overtuiging die eindeloze mogelijkheden en oplossingen ziet.
  • “Geloof erin en alles komt vanzelf naar je toe” Het is niet moeilijk om boeken als The Secret verkeerd samen te vatten als: “ga onder een boom zitten vol vertrouwen en geloof, en alles wat je wenst komt vanzelf naar je toe gevlogen”. Want zo werkt het natuurlijk niet. Overvloed mag dan overal zijn; je moet er meestal wel wat voor doen. Je moet het kunnen en durven zien, je mindset er voor veranderen, en in actie komt! Een mooi inkomen uit je eigen bedrijf is mogelijk, maar dan moet je dat bedrijf wel oprichten! Een superrelatie is voor iedereen weggelegd als je maar bereid bent te investeren in jezelf en je samen met je partner te ontwikkelen. Overvloed is overal, als je doet wat nodig is.
  • “Overvloed is niet voor mij weggelegd.” Bovenstaande punten maken het misschien al duidelijk: overvloed is een gegeven, dus ook voor jou. Dat je NU niet alles hebt en kunt wat je wilt, betekent niet dat er geen overvloed ís. En daar zit het moeilijke stuk. Hoe kun je geloven dat jij ook een stukje van de taart kunt krijgen, wanneer je die hele taart nog nooit hebt gezien? Het antwoord zit ‘m in je overtuiging. Wat je gelooft wordt waarheid, want wat je gelooft bepaalt je gedrag. Begin met een klein beetje vertrouwen, en hou je ogen open voor een klein beetje bewijs. Hoe meer je ervaart dat er ook voor jou overvloed is weggelegd, hoe meer overvloed je zult krijgen. Je gaat mogelijkheden zien, kansen pakken en in actie komen!

Wil je een leven met minder stress en meer overvloed?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaaropleiding. Doe je mee? Inschrijven doe je hier. Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!