Spiritual bypassing

Dat is vooral goed nieuws. Het is geweldig dat zelfs in de Nederlandse klei er steeds meer ruimte ontstaat voor andere vormen van leren, groeien en genezen. Meditatie kan ongelofelijk krachtig zijn, ayuhuasca een onnavolgbare ervaring en yoga is gewoon gezond.

Maar dat is niet het hele verhaal. Al in de jaren ’80 (toen de Celestijnse belofte nog geschreven moest worden en iedereen bij yoga nog aan bosbessen of vanille moest denken) waarschuwde psychotherapeut John Welwood voor ‘spiritual bypassing’, ofwel spiritueel struisvogelen. Welwood zag mensen zo opgaan in een streven naar ontwaken en verlichting, dat ze de échte problemen in hun leven niet wilden aangaan.

Want spiritualiteit is makkelijk te misbruiken. Waarom zou je met een psycholoog in gesprek gaan over je angsten of depressie als je ook geestverruimende middelen kunt nemen? En waarom zou je je financiën professioneel op orde laten brengen als je met wat meditatie en de wet van de aantrekking alles weer stabiel kunt visualiseren? Of waarom zou je die eindeloos slepende frustratie in je relatie ter sprake brengen bij je niets begrijpende partner (‘die nog niet zover is’), als je ook een familieopstelling kunt doen? Weinig zo aantrekkelijk als een spirituele vluchtheuvel.

Welke problemen zou je eigenlijk aan moeten pakken?

Je kunt het bij jezelf nagaan: durf je de grote problemen die in je leven spelen, werkelijk onder ogen te komen? Of herken je de verleiding van spirituele boeken, mantra’s en rituelen als een soort wonderpil, zodat je jezelf kunt vertellen dat er álles aan hebt gedaan – ook al ben je er in werkelijkheid juist heel verlicht omheen gezeild?

Misschien is dit wel het ding: het zou zo jammer zijn. Want er zit zo veel moois en krachtigs in bijna al die spirituele middelen. We zijn zelf de grootste fans van meditatie, familieopstellingen, mantra’s en zweethutten. Maar het gaat fout als je denkt dat die ervaringen de oplossing zijn in je leven. Die spirituele wonderpil bestaat niet. Bovendien zou het zo zonde zijn als we met elkaar gaan geloven dat spiritualiteit alleen in dit soort dingen zit, in het vreemde wierrokerige kleurrijke zweverige. Terwijl: poepen is óók spiritueel en schreeuwen ook. Boos zijn ook en janken. Je problemen aangaan is spiritueel, want dat is wat mens-zijn is. Daar hoef je geen spiritueel verstoppertje voor te spelen en je hebt er sowieso geen wierrook bij nodig. Het is er allemaal al.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!