Binnen het plaatje

Studeren omdat de rest dat ook doet, misschien wel dezelfde richting als je ouders kiezen (zoals bij mij het geval was), even later werken bij een bedrijf naar de standaarden van je omgeving (je gaat toch niet in een koffiebarretje werken met een diploma op zak?) en die promotie halen lijkt weer een logische volgende stap. Zonder dat we het in de gaten hebben, leven we vaak het leven van een ander. Of eigenlijk: we leven naar de standaarden van anderen. En dat terwijl je denkt zelf zoveel invloed te hebben. ‘Ík kies toch die studie, ík bepaal toch bij welk bedrijf ik solliciteer?’, denk je misschien. True. Maar het is interessant om eens bij jezelf te rade te gaan waarom je bij deze keuze-opties uitkomt.

Neem het jezelf vooral niet kwalijk, in de Westerse maatschappij is het immers heel normaal (en misschien wel de standaard) om te doen wat er van jou binnen dit systeem verwacht wordt: naar school gaan, studeren en dan werken bijvoorbeeld. Daarbinnen is er enkele keuzevrijheid (en natuurlijk de bijkomende keuzestress), maar echt veel speelruimte past er binnen dat voor-jou-bepaalde-plaatje eigenlijk niet. Niet als je een beetje binnen dat plaatje wilt passen tenminste.

Ik dacht misschien dat ik de keuze zelf maakte om ‘iets met media’ te studeren, maar dat wilde ik natuurlijk omdat mijn ouders ook in dat veld werkten. Net als mijn zus. Het ging zo natuurlijk en automatisch. Des te blijer ben ik dat het tien jaar later nog steeds even leuk is, maar dat terzijde.

Verwachtingscultuur

Ik ben niet de enige. Het is doodnormaal (vroeger meer dan tegenwoordig gelukkig) dat je je studie, werk en bedrijfscultuur kiest zonder er echt goed over na te denken wat er bij jou past of wat jij uit het leven wilt halen. Het mooie is, je hóéft helemaal niet binnen dat plaatje te passen. Je kan zélf richting geven aan je leven, als je dat wilt althans. Maar hoe doe je dat?

Een belangrijke stap bij verandering is herkenning, en het leven-voor-een-ander-patroon begint vooral op te vallen wanneer er iets schuurt, als je leven even niet zo lekker loopt in één van de belangrijkste gebieden in je leven: relaties, gezondheid, werk en geld. Een mooi aanknopingspunt om eens flink te reflecteren.

Onderzoek eens bij jezelf

Onbewust kan je dus het leven leiden van een ander, óók als je een goed leven leidt. Dat maakt het interessant om eens bij jezelf na te gaan en te onderzoeken hoe jouw leven er op dit moment uitziet. Hoe zit met met de vier gebieden van gezondheid, relaties, geld en werk? Sta je achter de keuzes die je maakt? Passen deze bij wat jij belangrijk vindt in het leven en bij jouw kernwaarden? Matcht jouw agenda met jouw belangen en behoeftes? Hoe sta je ervoor en waar komen jouw keuzes vandaan?

We zijn benieuwd tot welke inzichten je komt! En het mooie bij dit alles is: het is nooit te laat om de richting van jouw leven zelf te bepalen.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en Miracle Roadmap.

Miracle Roadmap is dé routekaart naar jouw mooiste leven. Samen maken we in 16 weken een ontdekkingsreis langs de vier belangrijkste gebieden voor een gelukkig leven: gezondheid, relaties, werk en geld. Een magische reis die je kijk op het leven zal veranderen. Elk van deze thema’s werken we uit aan de hand van verschillende oefeningen tijdens de magische live seminars, krachtige online Roadmap sessies, Miracle Mantra’s en je persoonlijke Miracle Journal. Dit alles onder leiding van David en Arjan. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers die meededen aan een van onze programma’s!