Waarom is “Volg je hart” zo makkelijk nog niet?

Vaak weet je diep van binnen wel wat je het allerliefst wilt. Je weet wat je energie geeft en waar je enthousiast van wordt. Je hebt ook al vaak genoeg op het punt gestaan om daar volledig voor te gaan. Tegelijkertijd is er vaak een venijnig stemmetje in je hoofd dat een stokje voor het hele “Volg je hart”-verhaal steekt

Overwegen, feiten verzamelen en advies vragen om dat vervolgens allemaal opnieuw te overwegen is de manier waarop veel mensen keuzes maken. Of de manier die er juist voor zorgt dat ze geen keuze kunnen maken. Als je maar blijft hangen in wikken en wegen, dan drijft dat je weg van voelen wat jij werkelijk wilt en nodig hebt.

Een persoonlijk voorbeeld

Laat ik een voorbeeld geven. Vier jaar geleden stond ik voor het dilemma of ik wel of niet mijn vaste baan wilde opzeggen. Ik was al een tijdje freelance tekstschrijver, had leuke klanten en beleefde veel plezier aan mijn opdrachten. De combinatie van freelancen én een baan in loondienst was alleen wat veel. 

Ik wist al zeker een half jaar dat ik het allerliefst fulltime tekstschrijver wilde zijn. Toch waren er allerlei belemmerende overtuigingen die maakten dat ik mijn ontslagbrief pas 7 maanden later indiende. Je kent het wel: “Wie zit er nu op mij te wachten?”, “Wat nu als ik opeens geen klanten meer heb?” en zelfs “Straks stort de economie in. Wat dan?”. Tja, denken in overvloed zat er nog niet echt in.

Ik wist perfect wat ik wilde. Maar mijn overenthousiast peinzende hoofd maakte me wijs dat ik daar beter niet voor kon gaan. Doodzonde, denk ik achteraf. Mijn baan opzeggen is één van de beste keuzes die ik heb gemaakt. 

Wat is je hart volgen? 

Je hart volgen betekent dat je beslissingen maakt op basis van wat jij, diep van binnen, het allerliefst wilt. Daarbij laat je je niet weerhouden door meningen of verwachtingen van anderen, belemmerende overtuigingen of praktische issues. Nee, je gaat voelen wat jou écht gelukkig maakt. 

Wat geeft je energie? Wat bezorgt jou een glimlach van oor tot oor? Als alles zou kunnen en geld geen rol zou spelen, wat zou je dan doen? Het antwoord op die vragen, dát is je hart volgen.

vrij van oordelen

Ben jij iemand die snel een oordeel klaar heeft staan?

Een oordeel over jezelf of over een ander? Dan hebben wen een cadeautje voor je. In dit werkboekje met vragen en oefeningen ga je je bewust worden van je oordelen en oefen je met compassie, vriendelijkheid en begrip, zowel naar anderen als naar jezelf. Het doel? Vrede sluiten met de realiteit. 

Hoe kun je je hart volgen?

Je hart volgen vraagt om minder luisteren naar je verstand. Dat is moeilijk, maar iedereen kan het leren. Dit zijn 4 tips waarmee je het advies “Volg je hart” wél kunt opvolgen. 

1. Leer je gedachten tot rust te brengen

We zijn massaal gewend om vooral veel te denken. Maar zelfs als je jezelf als een wandelende gedachtenmachine ziet, zijn er manieren om je hersenen tot kalmte te brengen. Mediteren bijvoorbeeld. 

Mediteren leert je om gedachten niet zomaar voor waar aan te nemen, maar er vanaf een afstand naar te kijken. Je kunt gedachten zien als wolken die voorbij vliegen. Je kijkt er even naar, ziet hoe ze zich verplaatsen, maar laat je er niet door van je stuk brengen. Dus oefen eens met mediteren, ook als je denkt dat het niets voor jou is. Geloof me: als er iets niet zweverig, maar wel heel praktisch is, dan is het meditatie!  

2. Vraag minder advies

Natuurlijk is advies soms heel welkom als je het even niet meer weet. Het probleem is dat je soms al heel goed weet wat je wilt, maar advies vraagt in de hoop bevestiging te krijgen. Staat de ander er anders in dan jij, dan brengt dat je onnodig aan het twijfelen. 

Bij elke keuze die je maakt, zullen er mensen zijn die je daarvan willen weerhouden. Niet omdat ze je willen tegenwerken, maar vaak juist uit bescherming. Ze denken daarbij vanuit hun perspectief en overtuigingen. Die zijn voor jou alleen niet altijd helpend. 

Bedenk dus: het is aan jou of je hen naar hun mening vraagt én of je iets met die mening doet. Besef dat je nooit iedereen tevreden kunt stellen. Welke keuze je ook maakt, er zullen altijd mensen zijn die “het anders zouden doen”. Dus laat je je daar niet te veel door leiden. 

In plaats van heel veel mensen om adviezen te vragen, kun je beter gericht naar één of twee mensen stappen die je juist over dit vraagstuk goed advies kunnen geven. In mijn geval was dat bijvoorbeeld een vriendin die ook al was gestart als ondernemer. Zij kon me goed vertellen over haar ervaring. Als ik had geluisterd naar bijvoorbeeld ex-collega’s of allerlei vage kennissen, dan had ik niet gestaan waar ik nu sta.

3. Onderzoek je belemmerende gedachten en buig ze om

Keuzes maken op basis van angst is het tegenovergestelde van je hart volgen. Nu is door je angsten heen breken wel vaak reuze-spannend. Bovendien kunnen je belemmerende overtuigingen, die voortkomen uit angst, nogal aanwezig zijn. Je denkt dingen als:

  • “Ik ben niet goed genoeg.”
  • “Dat kan ik toch niet.”
  • “Wie zit er nu op mij te wachten?”
  • “Daar ben ik te jong/oud/onervaren/etc. voor.”

Wat je helpt om van die gedachten af te komen en wél je hart te volgen? Ga ten eerste onderzoeken welke gedachten jou tegenhouden. Als je kijkt naar die ene keuze waar je nu op zit te broeden, wat zijn dan piekergedachten die door je hoofd schieten? Schrijf die voor jezelf op. 

Kijk daarna of je voor elke negatieve gedachte een helpende gedachte in de plaats kunt zetten. Zo kun je “Ik ben niet goed genoeg” vervangen door “Ik doe mijn best en dat is goed genoeg”. En “Dat kan ik toch niet” kun je veranderen in “Ik kan meer dan ik denk”. Elke keer dat die negatieve gedachte dan oppopt, prent je jezelf het positieve alternatief in. 

Dit gaat je helpen om je doemdenkende brein minder ruimte te geven en daardoor het advies “Volg je hart” beter te kunnen toepassen. 

4. Luister een paar keer per dag bewust naar je gevoel

Je hart volgen gaat niet over lijstjes maken, vragen beantwoorden en advies inwinnen. Het gaat over voelen. Vaak geeft je lichaam heel goed aan wat jij wilt en nodig hebt. Hoe meer je de tijd neemt om met je lijf in contact te komen, hoe minder snel je gedachten de overhand nemen.

Probeer daarom een paar keer op een dag de tijd te nemen om in het hier en nu te komen. Even de stress of verwachtingen van anderen loslaten, en weer voelen wat jij wilt en nodig hebt. 

Dat kun je doen met één van deze oefeningen:

  • Ga rechtop staan en plant je voeten stevig in de grond. Sluit je ogen en focus op hoe stevig je voeten in de grond staan. Houd dit zo een paar minuten vol.
  • Ga zitten of liggen en doe je ogen dicht. Leg je handen op je buik en adem steeds diep in naar je buik en blaas daarna de ingeademde lucht langzaam en volledig uit. Voel met je handen hoe je buik op en neer gaat.
  • Doe een body scan, waarbij je (met je ogen dicht) elk lichaamsdeel afgaat en voelt hoe het daar voelt. Dus van je kleine teen tot aan je kruin.
  • Neem gewoonweg een moment om even naar buiten te kijken. Ga vijf minuten zitten, zet je telefoon op stil en kijk naar wat er om je heen gebeurt. Wat hoor je? Wat zie je? Wat voel je? Laat de gedachten die voorbijkomen maar langsgaan. 

Het is niet zo dat je na vijf minuten naar buiten turen opeens een eureka-moment zult hebben en precies weet wat je hart je ingeeft. Maar hoe meer je oefent met in contact blijven met jezelf, hoe makkelijker het wordt om keuzes te maken met je hart. Oefen ermee en laat je verrassen door wat het je brengt!