Ik dacht dat dit zo ongeveer het enige ritueel was dat ik heb, maar toen ik erover na begon te denken… Ik heb er best veel. Zo is het ook een vast ding om liefst eens in de week naar de kringloop te gaan. Niet eens om iets te kopen, maar gewoon, een soort van schat-jagen. Ook steek ik standaard kaarsjes aan als ik thuiskom, omdat ze ons huis nog thuiziger maken. Op zaterdag koop ik standaard drie kranten, die lees ik met koffie en klassieke muziek op de achtergrond. Op zondag eten we altijd  zelfgemaakte croissants. Ik kan nog wel even doorgaan…

Rituelen als anker

Rituelen geven me houvast in mijn drukke bestaan. Mijn leven is afwisselend, geen dag is hetzelfde. De ene dag werk ik hier, dan daar. Afspraak hier, afspraak daar, rennen vliegen… Rituelen komen steeds terug, ze geven stilte, voelen als een anker. Sommige rituelen zijn gezamenlijk zoals dat ontbijtje op bed. Sommige zijn om te verbinden, sommige doe ik alleen en zijn er juist om even tot mezelf te komen. Sommigen zijn er om mijn omgeving te verwarmen (kaarsen), sommigen om warm te worden van binnen (versgebakken croissants). 

Stilte in de drukte

Ik weet niet of ik met mijn rituelen op zoek ben naar controle. Of het bestrijden van onzekerheid in een wereld waarin niets zeker is. Zo zou je het wel kunnen interpreteren. Wat ik wél weet, is dat het fijn is dat in mijn basis sommige dingen hetzelfde blijven als alles om me heen beweegt. Juist op de momenten dat de wereld buiten druk en onoverzichtelijk lijkt, kan er ontzettend veel rust schuilen in kleine, dagelijkse rituelen.

Lekker voorspelbaar

Ik kan niet voor je beslissen wat goed voor je is, maar probeer het eens: rituelen invoeren die voor jou iets vertegenwoordigen, die jou een fijn gevoel geven. Dat kan zo simpel zijn als sokken aandoen zodra je besloten hebt te ontspannen. Zodra die sokken aan je voeten zitten, is het ‘aaaaaah…’. Heerlijk. Whatever fijn is voor jou. Want de wereld is al spannend genoeg. En soms is het daarom fijn dat even iets ont-zet-tend voorspelbaar is. 

Heb jij ook rituelen? Wat betekenen ze voor jou? Deel het met ons in de comments!