Sacred space
Dit was precies wat er bij ons aan de hand was. We voelden allebei dat er iets rommelde, maar we hadden geen idee waar we precies naar moesten kijken. Eén ding wisten we wel: dit voelt niet goed en gaat dingen zelfs kapot maken als het niet verandert.
Onze oplossing in dit soort gevallen is altijd hetzelfde: we gaan op zoek naar taal. Pas wanneer je woorden vindt die je gevoel kunnen omschrijven, kun je het delen. En pas als je het kunt delen, kun je het veranderen. We boekten een vlucht naar de middle of nowhere in de Spaanse bergen en we besloten pas terug te komen als we aan onszelf konden uitleggen wat er speelde.
En daar gebeurt iets heel bijzonders. We maken kennis met een idee van de Joodse filosoof Martin Buber, dat tegenwoordig vooral in relatietherapie veel wordt gebruikt: sacred space. In de ruimte tussen twee mensen ‘leeft’ jullie relatie en je kunt vaak haarfijn aanvoelen of die sacred space veilig is of juist bedreigend. In sacred space groeien kinderen op, worden organisaties gebouwd en vriendschappen gesloten – en bijna alles wat er tussen mensen schuurt, ontstaat door een gebrek aan aandacht voor die sacred space. Mensen die zich niet bewust zijn van hun sacred space, gooien er hun afval in.
Zo herstel je je sacred space
Dit is het! Dit is het stuk wat we zo missen! We voelen allebei bijna fysiek dat we onze sacred space uit het oog verloren zijn de laatste tijd, terwijl we er juist zo naar verlangen. Opeens valt alles op z’n plek. Niet alleen omdat het zo’n simpel idee is, maar vooral omdat het zo radicaal is. We zien ineens hoe makkelijk je de ruimte tussen jezelf en de ander verwaarloost of zelfs vergiftigt, door de ander af te wijzen, te bekritiseren, te veroordelen of negeren. Maar ook hoe eenvoudig je deze sacred space weer kunt herstellen.
We stoppen met de hele tijd flauwe negatieve grappen over elkaar te maken. We beginnen met het scherm van de laptop dicht te klappen en de telefoon weg te leggen als we met elkaar in gesprek zijn. We starten elke meeting vanuit gezamenlijkheid in plaats van vanuit ingegraven verschil. We besluiten dat we mogen vertrouwen op alles wat er al is, in plaats van dat we oplossingen kunnen afdwingen. De Perzische dichter Rumi zei ooit: “Voorbij het idee over wat goed is en wat fout is, is een prachtige tuin. En daar zal ik je ontmoeten.”
Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?
Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!