In gedachten laten we de vier belangrijkste gebieden in onze leven aan ons voorbij gaan: hoe gaat het op onze gezondheid, in onze belangrijke relaties, op ons werk en hoe gaat het financieel? We zoeken niet naar genuanceerde analyses of allerlei rationeel aantoonbare argumenten, we voelen alleen maar. Voelt het ontspannen? Of voelen we onrust, stress, strijd, angst?

Dan maken we een kort rapportje. Op elk van de vier gebieden geven we ons leven een rapportcijfer op de schaal van 0 tot 10. Nul betekent dat ons leven niet slechter kan en tien betekent dat het allerbest is. Genadeloos als een thermometer staat zo in een paar simpele getallen de tussenstand van ons leven op papier. Je kunt dit nu meteen voor jezelf invullen als je wilt. Hoe eerlijker hoe beter. Er volgt nog één laatste vraag achteraan: zijn die getallen stijgend of dalend?

Ben je aan het dalen of aan het stijgen?

Deze methode hebben we niet zelf bedacht. In de gelukswetenschap ontwikkelde Hadley Cantril al in 1965 zijn Cantrilladder: een simpele manier om geluk te meten. Het uitgangspunt is dat je geluk (of je welzijn, of je tevredenheid) per definitie subjectief is. Het is een volstrekt persoonlijke ervaring en meer niet. Dat maakt het zinloos om ‘objectief’ geluk te meten, zoals inkomen, veiligheid of levensverwachting. Helemaal daarmee eens ben ik het niet, want die twee dingen beïnvloeden elkaar nogal, maar op individueel niveau heb je wel het meest aan de Cantrilladder.

Die methode is zo simpel als wij ‘m uitvoeren: geef je leven een cijfer op een schaal van 0 tot 10, zoals je het nu ervaart én zoals je denkt dat het over vijf jaar is. Ofwel: stijg je, of daal je? Door die cijfers ontstaan er drie categorieën. Je zit onder de vier en bent aan het lijden, tussen vier en acht ben je aan het worstelen en boven de acht ben je aan het floreren. Het maakt nogal uit in welke categorie je zit. Lager dan vier ervaren mensen veel boosheid, machteloosheid en zijn ze vaak ziek. In de worstelfase maken mensen zich financiële zorgen en eten ze vaker ongezond. Zit je boven de acht? Dan ben je beter in staat anderen te helpen en voel je je sterker en zelfverzekerder. Het gaat dus echt ergens over.

Het rapport liet er geen twijfel over bestaan bij David en mij: het cijfer op onze gezondheid scoort onder de acht. En daalt bovendien over vijf jaar! We hebben meteen een ingewikkeld slot gekocht voor onze kast met chocoladekoekjes. Over drie maanden zien we of het helpt.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan startten 365 Dagen Succesvol met een grote missie: samen maken we van Nederland het gelukkigste land van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld. Inmiddels hebben duizenden mensen geweldige resultaten bereikt met de programma’s van 365.

In 365 Dichtbij komen de hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samen in één krachtig programma. Je leert alle stappen uit de succesvolle methodiek en je ontdekt wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.