Als je al het hele jaar door bezig bent met jezelf verbeteren, is een moment waarop daar nóg meer de nadruk op ligt, zoals de jaarwisseling, het laatste wat je nodig hebt. Misschien is dat juist waar het fout gaat bij mij. Misschien moet ik mezelf juist geheel vrijstellen van goede voornemens. Dat zou nog eens een goed voornemen zijn.

Altijd maar willen groeien

Ik wil namelijk heel graag groeien of in ieder geval niet stilstaan. Ik wil af van slechte gewoonten en ik wil doen waar mijn hart en hoofd sprongetjes van maakt. Het gaat niet om heel bijzondere dingen, hoor. Ook niet om wat anderen van me verwachten, om indruk te maken of om mijn ego te voeden. Ik wil gewoon tevreden zijn. Mezelf zijn. Dat ik niet bijster veel van mezelf verwacht vind ik wel tof. Dat ik daar vervolgens bijna non-stop over nadenk, daar ben ik minder blij mee.

Ik ken weinig mensen die zo zelf-analytisch zijn als ikzelf. Al denk ik dat iedereen die dat wel is het gewoon weet te verbergen. Net als ik. Ik ben bang dat het te maken heeft met mijn perfectionistische inslag. Tot een paar jaar vertelde ik trots over die ‘mooie’ karaktereigenschap. Zelfs tijdens een sollicitatiegesprek bracht ik glimlachend mijn perfectionisme naar voren. Maar is het wel iets om trots over te zijn? Volgens mij zit het mijzelf en mijn gelukjes behoorlijk in de weg. Ik zal dat even toelichten.

Mijn kritische stem

Ruim anderhalve maand ‘woon’ ik nu in Portugal. Ik heb al veel plekken gezien. Van de romantische stad Porto tot binnenlandse boerendorpen waar ons buitenlandse kenteken het eerste lijkt die ze in jaren zien. De mooie natuur maar ook het toerisme in de Algarve in het zuiden. Totaal verschillende gebieden, maar overal viel mij hetzelfde op. Waar ik ook ben, regelmatig denk ik: als jullie dit of dat nou net even iets handiger hadden aangepakt, zat jullie land misschien wel een stuk minder in de crisis dan nu het geval is.

Laatst stond ik voor een dichte deur van een getipt restaurantje stond. Erop hing een kladje in zwart viltstift: i.v.m. kerstvakantie pas op 7 januari weer open. Mijn mond viel open van verbazing. Hier stonden we, in het centrum van Porto, waar het op dat moment barstte van de buitenlandse toeristen en vakantievierende landgenoten. Naast de zomerperiode dé tijd waar je het van moet hebben. En dan ga je dicht? Wat betreft commerciële handelsgeest komen Portugezen niet bepaald in de buurt van Nederlanders, bromde ik.

Maar ja. Zo’n restauranteigenaar wil ook graag vrij zijn. Misschien woont zijn familie wel ver weg en wilde hij hen bezoeken met de feestdagen. Of misschien vond hij dat hij met de zomer al genoeg had verdiend. De tent dichtgooien, gewoon omdat het kan.

Keuzemoment

Ik kan nu kiezen: laat ik me inspireren door het zichtbare gemak en de onbezorgdheid waarmee Portugezen zich door het leven lijken te bewegen, of blijf ik me lichtelijk ergeren aan alle ‘net niet’-dingetjes waarmee ze het voor zichzelf lijken te verpesten? En soms een klein beetje voor mij.

Als ik zie hoe aardig de meeste mensen hier zijn en hoe tevreden ze ogen, begin ik te geloven dat mijn visie op het geheel helemaal zo superieur niet is. En om eerlijk te zijn mis ik die perfect afgewerkte Nederlandse hipstercafés waar over ieder detail is nagedacht helemaal niet. Al dat nadenken, verbeteren, perfectioneren, misschien moeten we daar maar even mee stoppen. Gewoon omdat het kan.

Wil je met minder stress en meer energie jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, evenementen, online trainingen en groei-programma’s.