Ook jij bent overgekwalificeerd

We zien onze eigen kwaliteiten vaak niet goed omdat ze zo vanzelfsprekend zijn. Ze zijn vaak ontstaan in onze jeugd als een overlevingsstrategie. Als jouw ouders een eigen winkel hadden, dan betekende dat hoogstwaarschijnlijk dat jij jezelf moest kunnen vermaken. Dat heeft er dan voor gezorgd dat je heel zelfstandig en onafhankelijk bent geworden. Had je daarentegen een moeder die verslaafd was, dan is de kans groot dat je jezelf als kind hebt aangeleerd om uitstekend af te stemmen op de mensen om je heen. Daardoor kan je goed mensen lezen en aanvoelen.

Omdat jouw ouders je complimenten gaven dat je weer zo goed alleen was geweest en je goed voor jezelf had gezorgd, werd je er als vanzelf nog beter in. Of omdat je moeder blij was dat jij voor haar zorgde en je dat merkte, ging jij je nog beter inleven in de ander. Zo zijn jouw talenten steeds meer ontwikkelt. Je hebt je talenten goed getraind. Zo blink jij echt uit in een kwaliteit, zonder dat je het waarschijnlijk door hebt.

Ontdek jouw talent

Vraag minimaal tien mensen in jouw omgeving naar jouw talenten. Zij zien jouw unieke kwaliteiten vaak veel beter dan jijzelf omdat het voor jou natuurlijk is om te doen. Ontdek je een patroon in de talenten die over jou worden genoemd? Dan kun je ervan uitgaan dat je jouw kwaliteiten helder hebt. Je kan het zelf ook onderzoeken. Vaak krijg je namelijk betaald voor dat waar je goed in bent. Werk jij in de zorg dan heb je grote kans dat hulpvaardigheid één van jouw talenten is. Ben jij boekhouder? Dan zou zorgvuldigheid tot jouw gaven kunnen behoren.

Zet je kwaliteiten goed in

Van oorsprong zet je je talenten in om beloond te worden voor dat wat je eigenlijk niet wilt. Wilde je niet liever onvoorwaardelijk gezien worden door jouw moeder, zonder dat je eerst op haar moest afstemmen? En ongetwijfeld had je het veel fijner gevonden als jouw ouders je ook waardeerden als je juist niet zo zelfstandig was.
Kwaliteiten inzetten om bevestiging te krijgen van anderen kan uiteindelijk zorgen voor stress. Zet je jouw talenten in voor dat wat je daadwerkelijk wilt? Daar waar je energie van krijgt? Dan is het heel waardevol.

Gouden formule

Ontdek wat jouw talenten zijn. Waar word je voor betaald? Welke overeenkomst zie je als je jouw naasten vraagt naar jouw kwaliteiten?

Zet jouw talenten in voor dat wat je wilt, voor het verwezenlijken van jouw droom en missie.

Heb jij jouw talenten duidelijk in beeld? En weet je hoe ze zijn ontstaan? Deel de jouwe in de comments hieronder.