Oefenen met het uitspreken van gevoelens

Zelf ben ik ook al een poos aan het oefenen met deze manier van mezelf openstellen. In vriendschappen deel ik meer en meer over mijn gevoelens en, wat misschien nog wel het spannendste is voor mij, over wat ik waardeer in mijn vrienden en vriendinnen. Ik merk dat mijn vriendschappen daardoor sterker en liefdevoller worden en dat is heerlijk. Elke dag durf ik weer meer te delen en meer van mijn binnenste zelf te laten zien. Maar toch is er voor mij nog één gebied waarop me kwetsbaar opstellen voor mij enger lijkt dan uit een vliegtuig springen, en dat is mijn liefdesleven. Aan een man vertellen dat ik gevoelens voor hem heb? Oh nee, never! Althans, zo dacht ik er tot een poosje geleden over.

Bewust worden van jezelf

Een paar weken geleden ontmoette ik namelijk een man met wie ik een paar dagen redelijk intensief zou gaan doorbrengen. Hij was aantrekkelijk, vrijgezel en volgens mijn eerste indruk was hij ook nog eens helemaal mijn type. Ik deed vervolgens wat ik altijd doe als ik een man aantrekkelijk vind: ik werd extra bewust van mezelf en gedroeg me daardoor een beetje afstandelijk. Tegelijkertijd lette ik heel aandachtig op hem om te zien welke signalen hij uitzond. Want wat zou hij van mij vinden? Ik merkte wat ik deed en ik werd er ineens ontzettend moe van. Waarom was ik zo hard aan het werk? Ik wilde blijkbaar zó graag dat hij mij leuk zou vinden dat ik me op geen enkele manier meer ontspannen kon voelen.

Niet mezelf durven zijn

Omdat ik merkte wat ik deed probeerde ik te ontspannen, maar het was al te laat. Het lukte me niet meer om mezelf te zijn. Ergens hoopte ik nog dat hij niets van dit gevecht in mij door zou hebben gehad, maar tot mijn schrik vroeg hij me op de laatste avond of ik open stond voor feedback. Ja, natuurlijk, ik leer altijd graag! Hij legde vervolgens uit dat hij had gemerkt dat ik me had ingehouden, dat ik niet mezelf had durven zijn. Zo, die was raak! Ik schrok me kapot en was een poosje flink van slag, maar ik wist ook snel dat hij me hiermee een enorm cadeau had gegeven. Al die dagen had ik mezelf namelijk niet durven zijn omdat ik mijn gevoelens niet durfde te laten zien of uit te spreken. Het was duidelijk wat ik te doen had als ik in het vervolg wél mezelf zou willen zijn: die gevoelens uitspreken.

Het uitspreken van mijn gevoelens

Meteen dacht ik aan een andere man, iemand op wie ik een poosje geleden ontzettend stil verliefd was geweest. Ook dit had ik nooit uitgesproken of laten zien, want dat vond ik nog veel te eng. Maar nu, na deze fantastische feedback, besloot ik dat het tijd was om het wel uit te spreken. Niet omdat ik hoopte er iets mee te bereiken, maar omdat het voor mij de ideale situatie was om te oefenen. Ik wist namelijk dat deze man me niet zou uitlachen. Daarnaast was het al even geleden dat we elkaar voor het laatst gesproken hadden. Dit maakte het voor mij niet minder spannend, maar het zorgde er wel voor dat ik het aandurfde.

En ja, ik heb het gedaan! Ik heb een berichtje gestuurd, voorgesteld om af te spreken, ik heb hem ontmoet en ik heb het gezegd. Ik kan me niet herinneren dat ik me ooit eerder zó zenuwachtig heb gevoeld, maar ik heb het gewoon gedaan. Het voelde bevrijdend, alsof er een enorme last van me af viel. Het is duidelijk, dit is wat ik in de toekomst ook wil doen! Ik weet niet of het ooit minder spannend gaat worden voor mij om mijn gevoelens uit te spreken, maar ik weet nu wel dat ik liever even die korte spanning heb, dan dat ik me constant gespannen voel omdat ik mezelf niet durf te zijn.

Wil jij ook oefenen met het uitspreken van je gevoelens? Wat heb je nog uit te spreken? Deel het met ons!