Nieuw: ‘friluftsliv’ oftewel terug naar de natuur

Inmiddels zijn soortgelijke Scandinavische woordjes – de Denen hebben bijvoorbeeld ‘hygge’, wat een filosofie van knusheid, comfort en menselijke relaties samenvat’ – een heuse hype aan het worden. De nieuwste ontdekking (onder andere van www.theplaidzebra.com) is het Noorse ‘friluftsliv’. Je spreekt het uit als free-loofts-live en het gaat over tijd buiten, in de natuur, doorbrengen. De letterlijke vertaling – naar het Engels – is ‘free air life.’

In een tijd waarin we steeds sneller, harder, meer willen (en moeten, om de technologie een beetje bij te benen), veel mensen verslaafd zijn aan social media en de samenleving enkel gefocust lijkt op het maken van carrière, is ‘friluftsliv’ misschien wel hét medicijn tegen stress, burn-out en andere problemen. Het idee erachter is dat je, door echt aanwezig te zijn in de buitenlucht, teruggaat naar daar waar wij mensen – volgens de Scandinaviërs – vandaan komen: de natuur. Terug naar je roots, dus. De connectie die we met Moeder Aarde hebben versterken. Liefde, respect en bewondering krijgen voor de wereld om ons heen.

Friluftsliv in Nederland

Misschien denk je nu: die Noren hebben makkelijk praten. In een land waar er meer bergen zijn dan mensen, het Noorderlicht een outdoorspektakel is en je van de ene fjord naar de andere kunt springen is het makkelijk om naar buiten – en dus naar binnen – te gaan. Niets is minder waar, volgens de Noren. Je kunt ‘friluftsliv’ ook toepassen terwijl je de hond uitlaat of uitwaait aan de Nederlandse zee. Als je maar in de buitenlucht bent en er bewust van kunt genieten.
Probeer jezelf dus niet op te sluiten om aflevering na aflevering van die nieuwe serie te kijken nu het buiten koud is – ik weet het, het is verleidelijk! – maar ga eens per dag even naar buiten. Het liefst natuurlijk naar een bosrijke of andere natuurlijke omgeving, maar ook eventjes buitenlucht happen en naar de sterren kijken kan al veel voor je doen.

Hoeveel tijd breng jij door met de natuur? Vertel het ons in de comments!