Coach voor HSP, burn-out en familieopstellingen

Iris runt haar eigen praktijk Systemisch Goud en is coach voor mensen die een burn-out hebben of daarvan aan het herstellen zijn en mensen die hoogsensitief zijn. Ze biedt deze doelgroep één-op-één-coaching en verzorgt daarnaast familieopstellingen. Dat doet ze voor een brede doelgroep, maar ook specifiek voor mensen van wie de voorouders ooit gedwongen vanuit Indonesië naar Nederland zijn gekomen (wat vaak heel traumatisch is geweest).

Iris merkt dat juist de combinatie van HSP, burn-out en systemische coaching heel waardevol is. Ze legt uit: “Vaak hebben mensen met HSP of mensen die in een burn-out zitten iets meegemaakt in hun gezin, wat verklaart waar ze nu tegenaan lopen. Ze zijn bijvoorbeeld heel sensitief naar hun omgeving toe omdat ze vroeger altijd moesten scannen of een situatie wel veilig was. Of ze krijgen een burn-out vanuit jarenlang pleasen, hun grenzen niet goed bewaken of niet goed op hun plek staan. Het is goed om te kijken hoe je gezinssituatie en mogelijke trauma’s in de familie van invloed zijn op niet-helpend gedrag dat je nu hebt.”

Burn-out als cadeau

Dat Iris zich juist richt op mensen die een burn-out hebben, hoogsensitief zijn of systemisch willen werken, komt niet uit de lucht vallen. Iris is niet alleen een ervaren en opgeleide coach. Ze is ook ervaringsdeskundige op elk van deze gebieden. “Al toen ik jong was, ging ik veel over mijn grenzen heen. Ik stond niet op mijn eigen plek als kind, ging heel hard mijn best doen en nam soms zelfs een ouderrol over. Dat heb ik jarenlang zo gedaan door in onder meer werk en relaties veel verantwoordelijkheden op me te nemen. Toen ik in korte tijd twee kinderen had gekregen, ging scheiden en ook nog druk was met werk, viel bij mij het doek. Ik was destijds burn-out.”

Achteraf noemt Iris haar burn-out haar cadeau. “In mijn herstel heb ik geleerd om terug bij mezelf te komen. Ik ben nu veel intuïtiever, weet precies waar mijn grenzen liggen en kan nu wel grenzen stellen. Als ik nooit in een burn-out terecht was gekomen, had ik veel dingen over mezelf nooit ontdekt. Dat ik het beste pas in mensen-mens-beroepen, zoals coaching, bijvoorbeeld. Of dat hoogsensitief zijn een kracht is. Juist als coach komt mijn gevoeligheid goed van pas.”

Kennismaken met familieopstellingen

Haar eigen ervaringen lieten Iris kennismaken met het coachvak. Ze heeft zelf tijdens haar burn-out veel gehad aan een coach, die Iris op haar zere plekken wees en haar weer in beweging bracht. Iris kwam er ook achter dat veel meer mensen worstelden met burn-outklachten of zich niet goed raad wisten met hun hoogsensitiviteit. Ze vertelt enthousiast: “Daarom wilde ik iets betekenen voor mensen die ook baat hebben bij coaching bij burn-out of hoogsensitiviteit. Juist als ervaringsdeskundige kan ik mensen er goed bij helpen.”

Vanuit die behoefte volgde Iris een opleiding tot coach, waarna ze ook een opleiding afrondde in systemisch werken. Tijdens de coachopleiding, waarin alles begint met jezelf nog beter leren kennen, maakte ze zelf voor het eerst kennis met familieopstellingen. Ze legt uit: “Mijn vader is Indonesisch en is op jonge leeftijd gedwongen naar Nederland gekomen. Ik ontdekte dat mijn voorouders, onder andere door oorlogen, trauma’s hadden. En ik merkte dat die trauma’s voor mij nog steeds voelbaar waren. Ook van mijn moeders kant zijn er invloeden die voor mij nog merkbaar zijn.”

Zo ging Iris ontdekken dat haar burn-out destijds voor een groot deel vanuit haar familiesysteem was ontstaan en dat dat voor meer mensen geldt. “Daarom ben ik me ook in systemisch werken gaan specialiseren. Mensen doen een familieopstelling bij mij omdat ze bepaalde patronen niet willen doorgeven aan hun kinderen. Daar help ik graag bij.”

Succesvol ondernemer worden, hoe doe je dat?

Maar hoe word je als coach ook een succesvolle ondernemer? Die vraag stelde Iris zichzelf nadat ze haar coachopleiding heeft afgerond. Ze vertelt: “Ik had vooral veel praktische vragen. Wat is bijvoorbeeld een passend tarief als coach? Je bent al snel gewend te denken in uurtje-factuurtje. Maar ik wist dat het ook groter kan, bijvoorbeeld coaching in groepen of cursussen in het bedrijfsleven. En voor coachcliënten vroeg ik me af: vraag ik niet te veel of juist te weinig? Het is fijn om daar met anderen over te sparren die ook coach zijn.”

Omdat Iris al eerder aan het jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol (de voorloper van Miracle Roadmap) had meegedaan, kwam ze al snel uit bij het 365-coachprogramma: een halfjaar programma waarin je als coach leert om een succesvolle coachpraktijk op te bouwen. Iris is nu twee maanden bezig en kwam onder andere van haar prijsdilemma af. “Ik vond het eerst spannend om mijn prijzen te bepalen. Nu sta ik er anders in. Je helpt mensen als coach echt verder. Je kunt coaching zien als een cadeau voor de rest van je leven. Wat is dan een kleine investering daarin? Sindsdien voel ik me zelfverzekerder om mijn prijzen te vragen.”

DIT IS EEN UITNODIGING VOOR COACHES (TO BE)

Wil je graag meer mensen helpen met jouw expertise als coach, therapeut, lichtwerker of teacher? Dan is dit gratis webinar voor jou! In het webinar ontdek je hoe je jouw coachpraktijk kunt laten groeien op een manier die goed bij jou past. We gaan het hebben over je mindset, zelfvertrouwen en marketing. Ook deelt Arjan de geheimen van 365 Dagen Succesvol. Meld je nu gratis aan!

De impact van kleine stappen

Iris leerde sowieso om dingen “gewoon” te gaan doen. “Je hoeft geen website te hebben om te beginnen, zoals ik eerst dacht. Ik ben al vóór die tijd begonnen met Instagram en heb daarmee ook al zonder site klanten gekregen. Zo zie je maar: doe het gewoon, dan ben je in elk geval bezig.” Iris denkt daarbij terug aan een les die Arjan meegaf: “Hij zei ‘Al verander je iedere dag maar één ding, dat kan al veel impact hebben’. Soms is het al iets kleins, zoals je LinkedIn-titel of je Instagram-bio aanpassen. Het geeft gewoon energie om stappen te blijven zetten.”

Daarbij vindt ze ook het contact met mede-coaches (in spe) heel fijn. “Ik heb drie buddy’s met wie ik regelmatig videobel. Dan bespreken we waar we tegenaan lopen of gaan we in op vragen die we hebben. Dat is heel prettig, want als zzp-coach moet je toch veel alleen doen. Het kan heel fijn zijn om in je eentje keuzes te kunnen maken, maar soms kan het ook wel heel alleen voelen. Het is dan fijn om te bespreken hoe anderen het ervaren.”

Niet iedereen hoeft je klant te zijn

Over die focus gesproken, één van de grootste eyeopeners die Iris uit het programma heeft gehaald is dat niet iedereen je klant hoeft te zijn. Iris denkt terug aan hoe ze er eerst in stond: “Je bent in het begin geneigd om te denken dat je als coach klanten móet hebben. Elke klant is er één. Maar het is eigenlijk net als bij solliciteren. Daar denk je ook niet alleen maar na of jij wel in het plaatje past, maar kijk je ook of dit bij jou past. Zo ben ik veel meer gaan kijken welke kant ik op wilde. Wie is mijn ideale klant? En wat voor type klanten wil ik, hoe lastig ook, laten liggen?”

In het begin vond Iris het spannend om haar focus te bepalen. Ze wilde het liefst iedereen helpen. “Maar ik besef nu dat focus goed is. Focus helpt om beter in je werk te worden. Ook kun je gerichter mensen aanspreken op social media. Zo heb ik zelf veel ervaring met familieopstellingen bij mensen met een Indonesische achtergrond. Daarom vind ik het juist mooi om daar mijn focus op te leggen.”

Ver gekomen in twee maanden

Direct na haar start met het coachprogramma is Iris fanatiek aan de slag gegaan. Pas nu we bespreken wat ze in twee maanden tijd allemaal heeft gedaan, beseft ze hoe ver ze al is gekomen. En stilzitten komt ook de komende maanden in haar agenda niet voor. “Zo wil ik mijn website binnenkort live gaan zetten. Ook ga ik een KvK-nummer aanvragen en ben ik al een tijdje volop aanwezig op social media. Daar vind ik steeds meer mijn weg in.”

Of Iris het coachprogramma aanraadt aan anderen? “Absoluut!”, reageert ze enthousiast. “Ik merk aan mezelf dat ik door het programma veel stappen heb durven te zetten. Ik was wel al coach, maar nog geen ondernemer. Nu wel! Ik heb nu mijn missie en focus helder, weet de juiste tarieven, ben met mijn website en social media bezig en heb tegelijkertijd niet het gevoel dat ik dit alles alleen doe doordat ik kan sparren met anderen. Ik doe het wel alleen, maar ik ben er nooit alleen in. Dát is een fijne gedachte.”

Is het Coachprogramma ook iets voor jou?

Wil jij, net als Iris, leren hoe je een bloeiende coachpraktijk opbouwt en het ondernemen als coach professioneel aanpakt? Lees dan meer over het 365-coachprogramma. In dit programma krijg je in 6 maanden tijd alle tips, tools, templates, inspiratiesessies en lessen aangereikt die Arjan in zijn 12 jaar coachervaring heeft opgedaan. Zo werk je toe naar meer klanten, meer vrijheid, meer impact en meer vertrouwen in jouw werk als coach.