Focus op de verkeerde plek

Op zulke momenten is het heel verleidelijk om je blik naar buiten richten door te gaan zoeken en consumeren. Heel gemakkelijk én verleidelijk met alle sociale media die er is. Even struinen op internet of facebook om te kijken wat er speelt. Je verdoet je aandacht, energie en focus op de verkeerde plek namelijk buiten jezelf. En dat kost je niet alleen tijd en energie maar voordat je het weet komt het ‘vergelijkmonster’ om de hoek sluipen.
Je ziet overal megaleuke projecten die beter lopen dan jouw project, mensen die veel verder zijn dan jij, leukere originelere blogs hebben, een mooiere website etc. Het vergelijkmonster heeft je te pakken en je negatieve gevoel dat je had wordt alleen nog maar versterkt.

Het vergelijkmonster

Als sociale wezens vergelijken wij ons doorlopend met anderen om ons heen. Het helpt ons om onszelf te definiëren. De ene keer levert dit motivatie op en extra energie, de andere keren juist negatieve emoties die ons vastzetten of dieper de put in trekken. Binnen de Sociale psychologie is daar een theorie voor: de sociale verglijkingstheorie. Deze theorie verklaart wanneer het vergelijken een positief of negatief effect heeft. Wij vergelijken ons op twee manieren met anderen: opwaarts (mensen die succesvoller zijn) of neerwaarts (mensen die slechter af zijn dan onszelf). En of dit een positief of negatief effect effect op jou heeft, heeft te maken met jouw zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen = succesvol zijn

Wanneer je bijvoorbeeld helemaal blaakt van het zelfvertrouwen (je een te gekke opdracht hebt binnengehaald of een moeilijke klus hebt afgerond) en je dan naar succesvolle mensen gaat kijken, voel je nog meer motivatie en inspiratie om ervoor te gaan.
Echter, wanneer jouw zelfvertrouwen gezakt is omdat het allemaal even niet lukt, je geen letter op papier krijgt en die leuke opdracht aan je neus is voorbijgegaan en je dan naar succesvolle anderen gaat kijken, versterkt dit juist jouw negatieve staat.
In dit laatste geval, wanneer jouw zelfvertrouwen gezakt is, is het juist beter voor je om juist neerwaarts te gaan vergelijken en te kijken naar mensen die het nog niet lukt of nog niet hebben wat jij hebt. Het effect voor jouw zelfvertrouwen is dan positiever.

Hoe kom je van het vergelijkmonster af?

Het vervelende is dat juist op die dagen dat je zelfvertrouwen gezakt is en je in een dipje zit, deze gewoonte van vergelijken de kop op steekt. Wanneer je helemaal in de flow zit dan heb je geen tijd voor afleidingen.
Dus wat kun je doen wanneer je merkt dat het vergelijkmonster op de loer ligt?

1: Breng je energie letterlijk omhoog

Hoe, dat is voor iedereen anders. Wegstappen uit de situatie helpt altijd, een ander perspectief innemen, letterlijk je omgeving veranderen. Ga iets actiefs doen, iets wat je energie geeft en je gemoedstoestand verbetert. Wanneer je je energie verhoogt, verandert ook je blik en gaat je zelfvertrouwen omhoog.

2: Kijk naar ‘beneden’

Wanneer je merkt dat je gaat vergelijken, wees je dan bewust hoe het is met je zelfvertrouwen en waarmee je aan het vergelijken bent. Heeft dat zin? Rolmodellen en succesverhalen kunnen heel motiverend zijn, maar alleen op het juiste moment. Zoals de sociale vergelijkingstheorie zegt, kun je het beste ‘omlaag’ vergelijken. Vroeger heb je waarschijnlijk net als ik vaak van je ouders gehoord dat de kinderen in Afrika heel graag jouw bordje eten zouden willen wat je nu laat staan. Er zijn heel veel mensen die niet hebben wat jij hebt of kunnen wat jij kan. Wanneer het even niet gaat zoals jij wilt, kijk dan niet naar succesvolle mensen maar naar mensen die het minder hebben en realiseer je wat je wél hebt.

3: Maak onderscheid tussen appels en peren.

Vergelijken is menselijk en we doen het om ons zelfbeeld te toetsen en te groeien. Probeer alleen geen appels met peren te vergelijken, dat is volstrekt zinloos. Neem het juiste vergelijkingsmateriaal door de focus van buiten naar binnen te leggen. Vergelijk jezelf gewoon met jezelf. Kijk hoe je nu bent en vergelijk dat met bijvoorbeeld een jaar geleden of tien of twintig jaar geleden. Welke stappen heb je gezet naar jouw dromen, hoe ben jij gegroeid, welke obstakels heb jij overwonnen, welke bijzondere inzichten, ontmoetingen heb jij gehad?

Motivatie en positieve energie

Het voordeel van deze manier van vergelijken is dat het je motivatie vergroot en de positieve energie. En als je het niet kunt zien wat je afgelopen tijd allemaal voor elkaar hebt gekregen, vraag het dan een ander. De mensen om je heen zien meestal veel beter dan jij wat je allemaal hebt gedaan.

Dipje?

Vergelijk jezelf niet met anderen wanneer je zelfvertrouwen een dipje heeft. Het maakt namelijk niet uit wat anderen hebben, hoeveel succes, auto’s of geld. Je weet niet wat een ander ervoor heeft moeten doen of hoe de echte situatie is. Ieder loopt zijn eigen weg, heeft zijn eigen lessen en zijn eigen successen. Er zullen altijd mensen zijn die meer hebben of zijn dan jij. Focus op jezelf en jouw groei en haal je zelfvertrouwen weer terug door te kijken welke stappen je al hebt gezet en wat je al hebt bereikt. Wat kun je vandaag doen om het beter te doen dan gisteren?

Wat kan jij vandaag beter doen dan gister? Welke stappen onderneem jij om het vergelijkmonster uit de weg te gaan? Laat het ons weten in de comments!

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan startten 365 Dagen Succesvol met een grote missie: samen maken we van Nederland het gelukkigste land van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld. Inmiddels hebben duizenden mensen geweldige resultaten bereikt met de programma’s van 365.
Onze krachtige programma’s zijn gebaseerd op onze succesvolle methodiek en zijn gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Bekijk hier al onze programma’s.