De voorspeller van geluk

De mate van je verlangen, voorspelt de kans dat dingen lukken. Oftewel: als je van jezelf weet waar je naar verlangt en als je dat vervolgens voedt, zal dat verlangen groeien. Vervolgens ben je bereid om meer te oefenen, te doen, te proberen om het te laten slagen. Je verlangen is dus meer dan een onschuldige kinderdroom in de verte; het is misschien wel de motor onder alles wat je doet.

Maar waar verlang je dan naar? Jammer genoeg leren we al op jonge leeftijd een paar onhandige dingen hierover. Als je goed kijkt zijn er namelijk twee soorten doelen. Het eerste doel kun je zien als de ‘voorwaarden’. Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie wilt, is geld verdienen een voorwaarde, want daarmee kun je op vakantie. Dus zie je ‘geld verdienen’ als doel, omdat het andere dingen mogelijk maakt. Het andere doel is je ‘einddoel’, ofwel datgene wat je werkelijk wilt.

Heb jij van een voorwaarde je einddoel gemaakt

De ellende begint als je die dingen door elkaar gaat halen. Als een voorwaarde opeens een einddoel wordt. Niet zo gek als dat gebeurt, want op school leer je niks anders. Cijfers, toetsen, je huiswerk dat af moet – allemaal voorwaarden. Nooit word je gevraagd: wat wil je eigenlijk met je leven? Waar word je gelukkig van? Is het wel logisch om te gaan studeren?

Je ziet vervolgens dat veel mensen hun hele leven dit soort voorwaarden blijven nastreven, omdat ze nooit hebben nagedacht over de échte vraag, het einddoel: waar verlang je naar? Het leuke van zo’n einddoel is dat er opeens veel meer mogelijkheden ontstaan. Misschien kun je namelijk best op vakantie zónder geld, door te couchsurfen en te liften en te werken onderweg – maar die oplossing ontstaat pas als je ziet wat je einddoel is. Als je de vorm loslaat, liggen al die wegen naar Rome voor je open.

Maar waar verlang je naar? Het blijkt dat er drie vragen zijn die je op weg helpen. Als je negentig seconden per vraag de tijd neemt om zoveel mogelijk antwoorden te bedenken en op te schrijven, zit je goed. Als eerste: wat wil je in je leven graag ervaren? Daarna: wat wil je graag leren? En tot slot: wat wil je graag voor een ander betekenen? Neem de tijd om zo veel mogelijk antwoorden te bedenken en hang ze als ze to-dolijst op je toilet. Dáár verlang je naar. Want in die drie elementen (ervaring, groei en betekenis) zit uiteindelijk je geluk.

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars en seminars.