Totdat ik iets las over hormonen. Hormonen? Dat zijn toch die dingen die zorgen voor spanning tussen de lakens en die mij iedere maand een huilbui bezorgen? Nou, niet alleen dus. Er is hoop, energieloze donders, hulp is soms dichterbij dan je denkt.

Het is alweer drie jaar geleden dat ik mijn huisarts vertelde over het betreffende artikel. De auteur schreef over de verschillende soorten hormonen in ons lijf, de werking daarvan en de gevolgen van een disbalans in onze hormoonhuishouding. Mijn huisarts stelde een uitgebreide bloedtest voor. De uitslag was een op hol geslagen schildklier (hyperthyreoïdie). Een medisch traject begon waarbij ik zelf de keuze had tussen een aantal behandelingen. Na mijn keuze voor medicijnen, stelde ik diezelfde arts de vraag naar de oorzaak van een te snelle schildklier. Een disbalans in mijn hormoonhuishouding, ja, maar hoe dan?

Energievretende hormonen

Een disbalans in je hormoonstelsel heeft een directe invloed op je gezondheid. Crash diëten, stress, trauma’s, ongelukken en ongezonde voeding kunnen een verstoring veroorzaken. Heb je een drukke baan? Dan zou het hormoon cortisol weleens voor die vermoeidheid kunnen zorgen. Of het signaalstofje insuline dat te maken heeft met bewerkt voedsel, overgewicht en weinig beweging?

We hebben zelf veel invloed op onze gezondheid en zo ook (dikwijls) het beste medicijn in handen. Een oplossing die niet (alleen) bestaat uit een doktersvoorschrift maar vooral uit twee voor de hand liggende ingrediënten, namelijk gezonde en bewuste keuzes. Tegelijk twee termen die zorgen voor een hoop irritaties. Iedere dag worden we belaagd met healthy shit en woorden zoals bewust, biologisch en verantwoord. Maar weet je dat de keuze voor training (en dat is echt iets anders dan beweging), onbewerkt voedsel, yoga en meditatie er echt voor kunnen zorgen dat jouw energie weer gaat stromen?

Natuurlijk herstel van een verstoorde hormoonbalans

  • Snel en makkelijk eten koken dankzij de geraffineerde en fabrieksmatige kant-en-klaar pakjes en zakjes uit de supermarkt. In mijn keuken kom je ze nooit meer tegen. Ze zijn vervangen door onbewerkte producten, eten zoals de natuur het bedoeld heeft. Onbewerkt; zo uit de grond, van de boom, uit de wei of het water.
  • Melk niet goed voor elk. Veel mensen drinken of eten melkproducten om calcium binnen te krijgen. Calcium zorgt o.a. voor sterke botten. Een nadeel van melkproducten is dat niet iedereen het even goed kan verteren. Bij mij leverde het darmklachten op. Ongeacht welke gezonde stoffen er wel niet in zouden zitten, ik haal mijn eiwitten en calcium uit groenten, noten, peulvruchten, vis, vlees en ei.
  • Haal adem. Ontdek de kracht van ademhaling door meditatie en/of yoga. Kost niets, doet veel! Een bewuste ademhaling helpt mij bij het oplossen van emoties en zorgt dat mijn lichaam minder stress ervaart.
  • Pak die halters! Nee, geen killerbody-taferelen op Instagram. Twee of drie keer in de week een uurtje krachttraining doet wonderen voor mijn hormoonhuishouding (en humeur). En mijn botten, huid, haar…moet ik nog even doorgaan?

Door deze aanpassingen in combinatie met de medicijnen, heb ik voor een groot gedeelte mijn energie weer terug. De medicijnen waren noodzakelijk gezien de verhoogde hartslag die optreedt bij hyperthyreoïdie. Mijn hormonaal systeem blijft echter nog wel een zwak onderdeel van mijn lijf. Bij veel spanningen en stress zorgen klachten zoals trillerige handen en een laag energiepeil ervoor dat ik op de rem moet trappen. Nu ben ik nogal een druktemaker en dus kies ik er bewust voor om zo min mogelijk stress te ervaren. Door voldoende slaap, gezond eten, sport én door mezelf op dit moment in India te begeven voor een opleiding tot yogadocent. Van overspannen communicatiemanager tot bevlogen hormoontherapeut en binnenkort een ware yogi.

Heb jij het gevoel dat jouw hormoonhuishouding erg in de war is en wil je graag hulp? Een hormoontherapeut kan je wellicht hierbij helpen. De keuze is aan jou.