Wat kunnen basisscholen doen om het leuker te maken?

✅ Ze zijn ‘Friends’.
Docenten praten niet over klasgenoten of leerlingen, maar over ‘friends’. Ga met twee vrienden deze oefening doen. Leg aan je vrienden uit hoe je… Het leuke is dat de kinderen ook over elkaar praten (en denken) als vrienden, waardoor er veel meer samenwerking en plezier is – en minder competitie of pesterij.

✅ Ze bewegen de hele tijd
Elk lesblok vindt plaats op een andere locatie. De school is als een klein dorp en dus moeten de kinderen even wandelen om bij het muzieklokaal, knutselhuis of bij de bibliotheek te komen. Die korte momenten van intensieve beweging (inclusief schreeuwen, rennen, tikkertje en geknuffel) zorgen voor veel ontlading en dus betere concentratie tijdens de les. Dat ‘ontladen’ kan ook in een vinex-basisschool.

✅ Ze zijn altijd buiten
Deze vraagt misschien wat meer creativiteit en organisatie van een Nederlandse school, maar is wel heel belangrijk. Hier is het simpel: de klaslokalen hebben geen muren en dus is iedereen altijd buiten. Ze hebben een paar keer per week ‘green studies’ en onderzoeken dan de natuur om hen heen. Dat kan in Nederland ook in elk park om de hoek. De ene keer onderzoeken hoe de wolken bewegen, daarna kijken naar de micro-organismen in de grond, alle kleuren groen in de blaadjes onderscheiden, zien wat de mieren bouwen en berekenen hoeveel regen er valt.

Met geluk kun je niet jong genoeg beginnen

En dus schreven we een boek over geluk voor kinderen (en hun ouders): Glimlach van een Kind. Een geluksboek met 52 lessen om je kinderen te helpen met een gelukkig leven. 

Bestel nu het leukste boek voor meer verbinding, begrip en plezier met je kind.

Geen rapportcijfers

Bonus-reden waarom ze blij zijn (iets ingrijpender, wel belangrijk):

✅ Ze krijgen geen cijfers
Ook geen varianten daarop zoals ingekleurde bolletjes of voortgang op een balkje. Twee keer per jaar ontvangen ze van hun leerkracht geen rapport, maar een ‘celebration’. Een persoonlijke brief die leest als een liefdesbrief: een viering van alles wat het kind leuk, lief en bijzonder maakt. Er wordt geen verschil gemaakt tussen cognitieve, sociale of creatieve onderdelen daarvan – het is allemaal even belangrijk.

We lazen samen met onze kinderen hun celebrations en we hebben allemaal zitten huilen hoe bijzonder het was dat ze zo werden erkend in wie ze zijn.

Er zijn wel 1000 dingen die deze school bijzonder maakt (GreenSchool op Bali) maar ik denk echt dat de meeste van die dingen net zo goed kunnen (en soms al gebeuren) op elke school in Nederland.

365 in het hoger onderwijs

Wist je dat 365 zich ook inzet voor studenten in het hoger onderwijs? Het Get Real! programma is een uniek programma voor studenten in het HBO/WO onderwijs waarin persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal staan en studenten worden geholpen met grote vragen als: hoe leid ik mijn eigen leven? Hoe maak ik krachtige keuzes en keuzes die bij mij passen? Voel ik me vrij om te kiezen voor mezelf? Studenten ontdekken dat ze veel meer kunnen dan ze vooraf denken. Meer weten? Klik op onderstaande button!