Burn-outtest: de 10 meest voorkomende stresssignalen

(Tussen haakjes het percentage mensen met burn-outklachten die dit signaal noemde.) 

Bron: Kirsten Nelis.

1. Altijd moe zijn, ook als je een nacht lang geslapen hebt. (90%)

Vermoeidheid staat met stip bovenaan de lijst met burn-outsymptomen. Als je je echt nooit uitgerust voelt, is dat een signaal dat je lichaam aangeeft dat je over de grens gaat.

2. Voortdurend malen en piekeren. (80%)

Hoe meer stress je ervaart, des te slechter je je gedachten op orde hebt. Je bent constant scenario’s in je hoofd aan het bedenken om je werkzaamheden te ordenen. Maar omdat je ‘processing power’ minder goed werkt, blijft het gepieker maar doorgaan.

3. Sneller geïrriteerd en een kort lontje. (76%)

Bij overmatige stress gieren de stresshormonen zoals adrenaline en cortisol door je lijf. Dit zorgt ervoor dat je voortdurend in de vechten-vluchtenstand staat. Je bent zo gevoelig dat je grenzen veel sneller worden overschreven, met irritatie of een woede-uitbarsting tot gevolg.

4. Veel negatieve gedachten die je niet kwijtraakt. (72%)

Chronisch negatief denken is één van de meest voorkomende verschijnselen van overspannenheid of burn-out.

5. Totaal geen zin in je werk. (71%)

71 procent van de mensen met burn-outklachten geeft aan dat ze met tegenzin naar hun werk gaan. Stress en arbeidsvreugde gaan nu eenmaal niet goed samen.

6. Slechte concentratie. (67%)

Beslissingen nemen en plannen vinden plaats in het voorste deel van je hersenen. Bij overmatige stress ga je echter steeds meer het achterste deel van je hersenen gebruiken, je zogenaamde reptielenbrein. Daardoor kan je je niet goed concentreren. De stress maakt je dus dommer.

7. Een permanent somber en lusteloos gevoel. (67%)

Door de stress kun je minder goed van het leven genieten. Het is niet zo heftig als een depressie, maar een algemeen gevoel van ‘downig’ zijn.

8. Groeiende onzekerheid over jezelf. (67%)

Omdat je focus en concentratie door de stress afnemen, gaan cognitieve taken je minder goed af. Veel mensen wijten dit aan zichzelf in plaats van aan de stress. Daar kan je onzeker van worden.

9. Kortaf reageren. (66%)

Bij chronische stress is bijna alles je te veel. Je hebt geen fut en energie voor welbespraakte reacties, waardoor je kortaf en bitchy overkomt.

10. Een onrustig, opgejaagd gevoel. (64%)

Stresshormonen zorgen voor een opgejaagd gevoel, waardoor je je permanent onrustig voelt.

Als je veel van onderstaande signalen herkent, wil dit nog niet zeggen dat je in een burn-out zit. Dit zijn per slot van rekening de meest voorkomende verschijnselen. Maar misschien is het wel handig om het wat rustiger aan te doen of eens met een coach te gaan praten. Het zijn hoe dan ook redenen om te onderzoeken wat je dwarszit. En wat ook belangrijk is: de aanloop naar een burn-out is vaak nog makkelijk te herstellen, in tegenstelling tot een burn-out zelf. Een herstel hiervan kan uiteindelijk zelfs jaren duren. Alle reden dus om hier serieus naar te kijken!

Heb jij een burn-out gehad of zit je er tegenaan, laat ons weten of je nog iets mist in de bovenstaande lijst en hoe je met te veel stress om bent gegaan. Reageren kan onder het artikel!