Lekker makkelijk

Simpel gezegd komt het vaak wel goed uit om te doen alsof je ook níet jezelf kunt zijn. Mensen die vreemd zijn gegaan, zijn soms geneigd te zeggen: ‘Ik was mezelf kwijt!’ Of iemand die een ander heeft uitgescholden, zegt: ‘Ik was buiten mezelf van woede.’ Als je soms ook niet jezelf kunt zijn, blijft je “echte zelf” in ieder geval goed en onschuldig. Die fanatieke jij die persé dat spelletje wilde winnen? Je was jezelf niet. Dat zou ‘de echte jij’ tenslotte nooit doen. Die jaloerse jij, die de telefoon van je partner checkte? Je was jezelf niet. Die hysterische jij, die het zogenaamd leuk had op dat feestje? Was jij niet.

Maar wat nou als jij dat allemaal óók bent?

Wat nou als je eigenlijk altíjd jezelf bent, maar dat je alleen sommige stukken van jezelf gewoon niet zo sympathiek vindt? Misschien bestaat die eenzijdige ‘onschuldige’ identiteit helemaal niet en ben je een woeste verzameling flexibele toestanden en dubbele gevoelens bij elkaar? Je bent niet alleen het hart van de ui: je bent alle lagen eromheen ook. Je bent een wandelende tegenstrijdigheid: je wilt zekerheid én onzekerheid. Je wilt nabijheid én ruimte. Je wilt leven én rusten. Je wilt vrijheid én verbinding. Het maakt je eindeloos interessant.

Er is geen echte jij en geen onechte jij.
Het is allemaal verbonden.
Het is allemaal jij.

Een verzameling ‘zelven’

Ik kies ervoor om een mens niet te zien als iemand met één zelf, maar als iemand met een hele verzameling ‘zelven’. Het is waardevoller – en ook leuker – om naar jezelf te kijken in al je verschillende rollen, waarbij soms de ene en soms de andere wat meer in de aandacht staat. Net zoals een diamant verschillende zijden heeft. Draai je de diamant rond, dan straalt soms het ene facet en soms het andere. Niet elk facet vind je misschien even mooi, maar ook dat hoort erbij. Pas als je gaat zien dat het allemaal ‘jij’ is, leuk of niet, ben je met jezelf verbonden.

Stop met zoeken

Kun je meteen stoppen met zoeken naar jezelf: je was het al die tijd al. Dit is wat David en ik noemen: de geïntegreerde persoonlijkheid. De meeste mensen zijn helemaal niet ‘geïntegreerd’, die proberen met alle macht bepaalde delen van hun persoonlijkheid weg te duwen en te ontkennen. Dat zorgt voor een verloren en eenzaam gevoel, omdat je je nergens thuis voelt en jezelf nooit goed genoeg zult vinden. Wanneer je al die delen juist omarmt en welkom heet, kun je het integreren, samenbrengen, tot één geheel. Er ontstaat zo een heel ander speelveld: je bent altijd jezelf. Je kunt stoppen met zoeken naar jezelf, want je bent het al. Het enige wat je hoeft te doen is al die stukjes een beetje leuk te gaan vinden. 🤷🏻‍♂️❤️
Meer weten? In ons nieuwe boek Zugether praten we hier verder over: De verbinding met jezelf.

Verbinding = Geluk

Kortom: dé manier om je gelukkiger te voelen is door sterk verbonden te zijn met je omgeving. Nu je dit weet rijst de vraag: Hoe bereik je dat? Meer verbinding? In deze jachtige, stressvolle tijd lijkt iedereen steeds meer met zichzelf bezig. Zelfs met veel mensen om je heen kun je je alleen voelen. Daarom is er nu Zugether: Het boek over de kracht van verbinding, geschreven door David en Arjan. Wil je meer leren over verbinding met anderen en hoe je diepgaande relaties kan creëren?