Dat in verbinding zijn, klinkt heel logisch na een maandje Miracle Roadmap. Maar voor mij is het een openbaring om het (weer) te ervaren. Die echte connectie met anderen en met mijzelf is zolang weggeweest dat ik volledig afgestompt was geraakt. Ik wist niet wat ik leuk vond, kon weinig interesse opbrengen naar anderen en was vooral gefocust op geen fouten maken. Niet de leukste persoon om mee samen te zijn. En het heeft een hoge prijs gehad. Sinds de Doorbraakdagen is de liefde om mij heen meer gaan stromen. Maar ik ben eraan toe om te leren hoe ik m’n oude patroon van in mezelf keren als het niet goed gaat, kan omdraaien. En hoe ik de relaties met vrienden en dierbaren kan verdiepen.

Ben jij iemand die snel een oordeel klaar heeft staan?

Een oordeel over jezelf of over een ander? Dan hebben we een cadeautje voor je. In dit werkboekje met vragen en oefeningen ga je je bewust worden van je oordelen en oefen je met compassie, vriendelijkheid en begrip, zowel naar anderen als naar jezelf. Het doel? Vrede sluiten met de realiteit. 

Omkeren met Byron Katie

Tijdens de online Roadmapsessie van Arjan werd ik op mijn wenken bediend met een simpele maar krachtige oefening. De opdracht was om een oordeel naar een naaste op te schrijven in één zin. Mijn zin was dat m’n ex Emy niet met mij wilde groeien. De oefening, afkomstig van Byron Katie, was om dat oordeel te onderzoeken door ‘m om te draaien. Dus schreef ik: ‘Ik wil niet met mij groeien.’ Dat kwam ontzettend binnen, want ik voelde dat het waar was. Ik kreeg recht in m’n gezicht dat ook ik degene was die uit de verbinding was gestapt. Uit verbinding met mezelf en met haar. Zonder het te weten, had ik daarmee de relatie verlaten. Het raakte me zo dat ik er met Arjan over in gesprek ging. Zijn tip was om in de relatie te blijven investeren, ook als deze al voorbij is. 

Door de vorm te durven loslaten, kan de breuk ook een kans zijn om de relatie naar een hoger niveau te tillen.

Miracle session met Arjan

Ik leer hoe liefde werkt

Tijdens de tweede livedag leer ik misschien wel m’n belangrijkste inzicht uit Miracle Roadmap: delen is liefde. Door vanuit liefde te geven, ontvang je de liefde zelf ook. Meteen op dat moment. Andersom gaat de liefde ook stromen door met oprechte dankbaarheid te ontvangen. Ik realiseer me dat ik delen als iets transactioneels zie, waarbij de balans zo snel mogelijk weer neutraal moet. Iets weggeven voelt als kwijtraken, en ook met ontvangen heb ik moeite. Zoals die plant van m’n moeder, waar ik in mijn vorige blog over schreef. Door liefde, in welke vorm dan ook, niet te ontvangen, maak ik het kleiner. Zonde voor beide partijen. Maar zoals alles bij Miracle Roadmap kun je het pas echt voelen als je het hebt ervaren.

Op de livedag deden we dan ook een bijzondere oefening, waardoor ik voor eens en altijd weet dat liefde overal is. Bij die oefening stonden we als cirkelgenoten in een kring. Om beurten ging er één iemand in het midden staan die kort deelde hoe het voelde om daar te staan. De andere cirkelgenoten fluisterden dan iets terug alsof het onvoorwaardelijke liefde was. Ik werd al misselijk bij het idee daar in het midden te staan, want dan móést ik wel ontvangen. Dat deelde ik dus met de groep toen ik er eenmaal stond. Cirkelgenoot Richard gaf me een stevig knuffel met de woorden: laat de controle maar los. Tsja, daar kwamen wel wat tranen bij kijken. Wat een mooie oefening.

Ik sluit de dag af met een meditatie-avond. Deze is geen onderdeel van Miracle Roadmap. Maar het zegt vast genoeg als je weet dat ik deze ervaring standaard erbij boek als ik toch in Veenendaal ben.

Opeens sta ik in de liefdesstroom

De dagen na de livedag maak ik m’n huis eigen met project urban jungle. Planten geven me een fijn gevoel. En ik haal de banden aan met m’n familie. De sleutel zit hem in het delen, weet ik nu. Dus die planten haal ik natuurlijk met m’n moeder. Ook ga ik uit eten met m’n jongste broertje. We hebben mooie open gesprekken en ik laat me met liefde trakteren. Ik bouw een fijne band op met Laura die ik bij de livedag heb ontmoet. En ik besluit een oefening uit de wekelijkse Miracle Roadmap-opdrachten heel serieus te nemen. Op Instagram stel ik de vraag waarom het heel normaal is dat mensen van mij houden. Ik krijg ontroerend mooie dingen terug.

Zo ervaar ik opeens dat ik volle bak in de liefdesstroom zit. Dat dit niet iets exclusiefs is tussen liefdespartners. Liefde is overal. Sterker nog, ik ben het zelf. Alleen leer ik dat pas later in deze mooie Miracle Roadmap-reis. In de volgende blog over het thema Werk deel ik hoe ik mijn leuke baan nóg leuker visualiseer. En hoe dit binnen een week werkelijkheid wordt. Wie zegt dat miracles niet bestaan?