Passie

Elke coach en inspirator waar ik naar keerde voor hulp en tips, zei hetzelfde: ‘zoek je passie en de rest zal op z’n plek vallen.’ Passie werd daarbij afgeschilderd als een brandend vuur van verlangen, iets waar je zo warm voor loopt dat je er zelfs je leven voor zou willen geven – of, iets minder luguber, aan zou willen wijden. Iets wat me zou helpen focussen en kiezen. Waardoor ik eindelijk elke dag zou kunnen doen wat ik het liefste doe. Daar zou ik dan ook nog eens gelukkig en succesvol en rijk en nog meer van die superlatieven van moeten worden!

Maar ik weet niet wat ik het liefste doe. Ik kan niet kiezen. Mijn vuurtje brandt wel, maar op een heleboel plekken. ‘Dan is het geen passie, maar interesse.’ Een hobby, op z’n best. Hierdoor liep ik op tegen het niet kunnen formuleren van een missie, waarna ik me nog slechter voelde. Ik miste dus niet alleen één duidelijke passie, maar ook nog eens geen missie. Geen doel in mijn leven. Auw.

Herkenbaar? Dan heb je misschien wel iets aan wat Elizabeth Gilbert in deze speech vertelt. Ze heeft het over twee soorten mensen: drilboren en kolibries.

Drilboor of Kolibrie?

Drilboren zijn mensen die zich helemaal kunnen vastbijten in één ding. Elizabeth omschrijft zichzelf als een echte drilboor. Ze was immers zelf ooit een serveerster met maar één doel: schrijfster worden. Dus schreef ze, elke dag na het werk en tussen diensten door. En kijk waar het haar heeft gebracht! Ze heeft meerdere bestsellers geschreven en wordt gevraagd om op grote podia te vertellen hoe ze dat heeft gedaan. Jarenlang was ‘passie’ haar enige antwoord.

Maar Liz ontdekte dat niet iedereen een drilboor is. En – dat is misschien wel het mooiste stukje uit de video – dat de mensen die zij het interessantst vindt, alles behalve drilboren zijn. Het zijn kolibries. Kolibries fladderen door het leven. Hiermee creëren ze een ingewikkeld en complex leven voor zichzelf, maar zien ze wel een hoop moois. En dan nog iets: dat gefladder van ze is niet alleen omdat ze het leuk vinden, ze zorgen ze er ook voor dat bloemen blijven groeien – want kruisbestuiving. Of, in mensentaal: ze leren steeds iets nieuws en nemen dat weer mee naar de volgende plek of persoon die op hun pad komt. Ze verspreiden ideeën.

Twijfel jij er net als ik dus ook af en toe aan of dat gefladder van je ooit ergens toe gaat leiden? Of je zonder duidelijke passie ooit ergens gaat komen? Of je leven iets zal betekenen? Onthoud dan deze woorden:

Wees nieuwsgierig

‘Doe jezelf een lol en haal het woord passie van tafel. Vergeet het gewoon even. Kijk, in plaats van je schuldig te voelen en je te schamen voor je gebrek een passie, naar de dingen die je nieuwsgierigheid wekken.

Nieuwsgierigheid is namelijk een veel zachter, liever, warmer en menselijker instinct. Nieuwsgierigheid zal niks van je vragen. Het geeft alleen. En wat het geeft zijn aanwijzingen, kleine broodkruimels op deze fantastische speurtocht door je leven.

De wereld heeft je nodig zoals je bent.

Kijk uit naar de volgende hint. Vertrouw de broodkruimels, vertrouw op de schatkaart van je leven. Vertrouw erop dat je ooit op een punt komt waarop alles wat je hebt gedaan, geleerd en bent geworden samenvalt. Dat al je passies samenkomen en je precies daar uitkomt waar je moet zijn.

Wat je ook doet, mijn lieve kolibries, beloof me een ding: laat een drilboor zoals ik je nooit meer vertellen hoe je jouw leven moet leven.’

(Vrij vertaald naar de speech van Elizabeth Gilbert)


Merel leeft veel, leert veel en deelt veel. Ze werkt als copywriter en blogger en wil van elke dag een feestje maken. Ze is van mening dat het leven veel te snel voorbij gaat en dat we daarom allemaal best wat meer echt mogen leven, maar vindt het ook lastig om daar handen en voeten aan te geven. Over die ontdekkingsreis schrijft ze onder andere voor 365 Dagen Succesvol. 

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

Ontdek hier onze trainingen en programma’s.