Wat als je ruimte vrijmaakt voor gesprekken over liefde?

De echte pijn ligt niet aan de oppervlakte. Het zijn niet de huishoudelijke ongemakken waar je last van hebt. Laten we tijd en ruimte vrijmaken voor wat er echt speelt en wat echt belangrijk is: de liefde die eronder zit. 

Praat eens over wat je voelt als je je niet gezien voelt in jullie relatie? Of wat het met je doet als jij voor je gevoel veel alleen moet doen? Blijf weg van verwijten (“Ja maar, waarom doe jij nu altijd…?!”) en vertel vooral wat dit met jou doet. Hoe voel jij je erbij? Waar worstel je echt mee? Voel je je misschien niet gezien? Voel je je niet altijd geliefd? Voel je je weleens eenzaam in jullie relatie

Als je het gesprek dáárover laat gaan, ontstaat er weer verbinding. Dan komt er liefde in plaats van frustratie. En dan kan de conclusie nog steeds zijn dat de wc-bril voortaan omlaag gaat. Maar dan doet je partner het niet vanuit de gedachte “In dit huis moet de wc-bril altijd omlaag”, maar omdat hij wil dat jij je gezien voelt in wat belangrijk voor je is.

Wat ook helpt: draai het om

Heb je last van irritaties in je relatie? Dan is er nog iets wat helpt: oefen met perspectivistische lenigheid. Dus probeer vanuit een ander perspectief naar de situatie te kijken. De omdraaiing hoeft niet waar te zijn. Maar onderzoek eens of die omdraaiing zou kunnen kloppen of dat er op z’n minst een element van waarheid in zit. 

Je kunt jouw irritatie op drie manieren omdraaien:

  1. Draai het om naar jezelf. Dus ga van “Vincent ziet mij niet in wat ik allemaal doe” naar “Ik zie mezelf niet”.
  2. Draai het om naar de ander. Dus maak van “Vincent begrijpt mij nooit”, maar “Ik begrijp Vincent niet”. 
  3. Draai de hele situatie om. Dus niet “Vincent begrijpt mij niet”, maar “Vincent begrijpt mij juist heel goed”.

Kan er iets in één van die omdraaiingen zitten? Is het misschien zo dat ook jij verantwoordelijk bent voor deze situatie, bijvoorbeeld doordat jij vaak klusjes naar je toe trekt in plaats van ze aan anderen over te laten? Is het niet zo dat Vincent juist heel goed ziet dat jij altijd van alles doet en liever zou zien dat je vaker de boel de boel laat? Of dat jij jezelf en jouw behoeften niet echt erkent en daar last van hebt?

En nee, die omdraaiingen zijn niet bedoeld om zelf de schuld voor deze situatie op je te nemen. Er is geen sprake van schuld. Maar kijk of iets in zo’n omdraaiing een klein beetje waar kan zijn. En of – als dat zo is – de omdraaiing je helpt om er anders naar te kijken of los te komen van je eigen belemmerende patronen.

Neem vaker de tijd voor een echt gesprek

Dus de vraag is niet “Volgt jouw partner de huisregels wel op?”. De vraag is eerder: “Voel jij je gezien en geliefd?” en “Toon jij je partner ook genoeg liefde?”. Denk niet in termen van schuldig en onschuldig. In aanval en verdediging. Of in regels en het niet opvolgen daarvan. Denk weer in liefde. Neem vaker een moment voor elkaar om hierover te praten.

Kom vaker achter Netflix of de telefoon vandaan. Neem tijd voor elkaar, los van het huishouden of gezinsleven dat je samen runt. En ga weer eens een écht gesprek met elkaar aan over vragen als “Hoe voel jij je?”, “Voel jij je nog gezien en geliefd in onze relatie?” en “Wat mis je en wat waardeer je?”.

Dat levert je veel meer op dan met een rood aangelopen hoofd voor de zoveelste keer de wc-bril-discussie voeren. Het brengt je liefde en verbinding. En vooruit, misschien – maar misschien ook niet – als gevolg daarvan ook een wc-bril die voortaan naar beneden gaat. Maar ook als je partner dat hardnekkig blijft vergeten, is één ding zeker: de liefde is er.

superrelatie

36 Vragen voor een goed gesprek

Wanneer heb je voor het laatst een echt goed gesprek gehad met je partner? Grote kans dat dit wel even geleden is. En dat terwijl het zo’n belangrijk element is bij het ontwikkelen (en behouden) van een diepe verbinding met elkaar. We hebben 36 vragen voor je op een rij gezet die gegarandeerd voor een goed gesprek gaan zorgen.